Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Hipocresia estratègica

|

- Publicitat -

Soraya Sáenz de Santamaría: “El referèndum no entra en el marc de la Constitució” (13 – 9 – 2013).

Mariano Rajoy: “Quedo a la seva disposició per treballar conjuntament i oferir així la millor resposta a les necessitats reals de tots els ciutadans” (14 – 9 – 2013).

Publicitat

La contradicció és una transformació en temps rècord de l'opinió del govern espanyol respecte Catalunya? Són tensions al govern de Mariano Rajoy i visions diferents en el si de l'executiu? És un transtorn bipolar dels màxims dirigents espanyols? És una insinuació de Rajoy demanant, implícitament, que voldria haver estat fent de voluntari treballant braç a braç amb Carme Forcadell i Muriel Casals per assegurar l'èxit de la Via Catalana? És una manipulació del genet que, com explicava ahir el Dietari, va sortir de Madrid carta en mà camí de la famosa Pina de Sant Jaume? Era el destinatari de la carta un altre Artur Mas, aquell que viu a la Pina de Sant Jaume, i la Generalitat s'ha equivocat en obrir-la perquè la que tots estem esperant encara no ha arribat? No, res de tot això. L'explicació és fàcil: hipocresia estratègica.

Mariano Rajoy ja hauria deixat convocar el referèndum a Catalunya si allò que remarquem de la seva carta fos cert. Poques coses com el referèndum, és a dir, la democràcia, s'ajusten més a la frase 'les necessitats reals de tots els ciutadans'. La redacció de Rajoy, doncs, és un exercici d'hipocresia evident, ja que s'estalvia negar la convocatòria de la consulta. Algú podria pensar que ho fa per intentar acontentar als catalans o fer promeses d'aquelles que se les emporta el vent. Ans al contrari, Rajoy fa un moviment interessant en la partida d'escacs, ja que ha mirat al món. Sap que el conflicte se li podria escapar de les mans, és a dir, de les fronteres de l'estat. De portes endins i per acontentar el PP, la caverna i la ciutadania en general, Soraya borda i és intransigent. Rajoy, però, en un moment de lucidesa -que s'entén que no ha estat pròpia- s'ha decantat per aquest to ja que no es pot permetre negar la democràcia per escrit. Intenta preparar una futura coartada en què al·legarà que la follia del govern català l'ha portat a una intransigència descomunal, i en cas d'acorralament extrem encara dirà que ell hauria pactat el referèndum però que Barcelona li ha tancat la porta. A més, intenta allargar tot el procés, com temia el Dietari divendres.

Tot i aquesta espurna d'intel·ligència del govern espanyol, els de Mas no han de caure en la trampa si volen complir amb la promesa electoral i han de convocar la consulta just després d'aprovar la Llei de Consultes. Lluny d'embrancar-se amb més converses estèrils amb Rajoy, han de posar-lo a prova convocant la consulta després d'una llei aprovada pel legítim Parlament de Catalunya. Rajoy centrarà, llavors, el diàleg al Tribunal Constitucional i a l'exèrcit espanyol.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut