Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

“Le dije que me hablara en castellano y se ofendió”

|

- Publicitat -

Algú es pensarà que aquest article és la mostra del conflicte lingüístic català. No hi ha res més allunyat de la realitat. L'anècdota a continuació és residual, però sí que posa en evidència que un possible referèndum per la independència tindrà alguns esculls. L'obra de Franco, premonitòria, encara fa i farà estralls.
 

Conversa a un tren de Rodalies entre dos membres d'una associació d'afectats molt de moda que tornaven d'una manifestació:
 

Publicitat

A: La señora Isabel no ha venido esta tarde.
 

B: Es que el otro día se mosqueó conmigo.
 

A: ¿Por qué?
 

B: Me estaba hablando en catalán, le dije que me hablara en castellano y se ofendió.
 

A: Pero, ¿por qué le pediste esto? ¿Que no la entiendes?
 

B: Sí, pero bueno, hay cosas que me cuestan.
 

A: ¿Cuánto hace que estás en Cataluña?
 

B: Vine de Badajoz en el 66.
 

A: ¿¿Hace 47 años que vives aquí y no entiendes el idioma?? ¡Pues claro que la señora Isabel se ofendió!
 

Una dona -i no és l'única- que no s'ha interessat el més mínim per la llengua catalana, serà totalment aliena a la cultura del país. La llengua és el pilar de la cultura. Així doncs, la concepció de Catalunya com a país no existirà a la seva ment. Com a conseqüència, la independència la veu una pixada fora de test. El fet que aquesta senyora arribés a Catalunya i es trobés envoltada d'extremenys -cosa que Franco va buscar intencionadament-, va fer que mai s'interessés en el lloc on va emigrar. La ignorància general que li va aportar la seva -probable- falta d'escolarització també és un factor clau.
 

L'associació Súmate vol obrir el debat sobre el dret a decidir i la independència a tota la societat, no només als catalanoparlants o a aquells que només reconeixen com a cultura pròpia la catalana. És una iniciativa de debat dins la societat molt sana. Això sí, a la senyora inculta -literalment- i intransigent ningú la convencerà. Sí, senyors del PP, Ciutadans i PSC, Catalunya està dividida. Ara bé, les dues parts no són, ni de lluny, simètriques.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut