Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Europa tremola el 2014 per tres fronts

|

- Publicitat -

El 2014 està cridat a ser l'any més important des de 1714 a Catalunya. Les expectatives són altíssimes, tothom espera una explosió -no se sap, però, si serà de democràcia, de frustració, de confrontació, d'activitat militar espanyola… Catalunya està gairebé paralitzada esperant el 2014, i en certa manera també Espanya. No són les úniques, però: Escòcia, el Regne Unit i la Unió Europea estan a l'espera. Fins i tot també Flandes i Bèlgica poden canviar de rumb el 2014.

El govern català ha promès un referèndum d'autodeterminació l'any vinent. Escòcia ja el té lligat pel 18 de setembre, d'aquí a menys d'un any. La Unió Europea no en vol parlar -només ho fa a preguntes de periodistes en bona part catalans-, però no voldrà veure's sorpresa pels esdeveniments i hem d'entendre que estarà atenta i s'està o s'estarà preparant per generar una resposta. A més, les eleccions al Parlament Europeu són la setmana del 25 de maig de 2014. Abans de 2015, el gabinet Durao Barroso serà substituït, així que la institució patirà un cert canvi. Els comissaris entrants hauran de prendre decisions al voltant del repte sobiranista.

Publicitat

D'altra banda, Bèlgica fa coincidir en els propers comicis el maig vinent les eleccions europees, les federals i les regionals (Flandes, Valònia i Brussel.les). En les últimes federals, els independentistes de l'N-VA van créixer de manera meteòrica i van convertir-se en primera força a tot l'estat. La resta de partits, reacis a formar govern amb l'N-VA, van trigar 589 dies a posar en marxa un executiu amb socialistes, cristianodemòcrates i liberals.

Ara, a les portes de la pre-campanya, les últimes enquestes indiquen que els socialistes del primer ministre Elio di Rupo baixen tres punts, i la resta de partits baixen o es mantenen. Tots, menys l'N-VA de Bart De Wever, que puja cinc punts fins el 22% dels vots. La segona força tindria un 10,8%. Es tornaran a posar d'acord la resta de partits per apartar l'N-VA? Què faran els de Bart De Wever si formen govern? El que és segur és que lideraran el parlament flamenc. En les eleccions regionals de 2009 encara no havien explotat i van acollir el 13% de l'electorat i des de llavors són els socis minoritaris d'un govern encapçalat pels nacionalistes moderats del CD&V. Ara les enquestes donen a NV-A un 35% dels vots i al CD&V un 17%. Com a nivell federal, tots els partits baixarien o es mantindrien menys els independentistes.

Si Flandes -just al rovell de l'ou de la Unió Europea- s'activa, totes les veus que troben impossible que Catalunya i Escòcia siguin des del primer dia part de la institució si assoleixen la independència, passaran a ser paper mullat.
 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut