Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

I què passa si votem ‘no’?

|

- Publicitat -

L'expulsió de la Unió Europea i a l'eurozona, la manca de recursos per pagar les pensions del futur, el deute públic heretat, els possibles boicots, l'aïllament internacional, la fuga d'empreses… Totes aquestes i mil desgràcies més s'han posat a la taula per dissuadir els catalans de demanar un referèndum d'autodeterminació i la independència. Els defensors del 'sí' demanen el suport afirmant que Catalunya serà un millor país després de desfer-se de la càrrega que suposa Espanya. Ara bé, què passa si votem 'no'? No és un argument molt recurrent -ni per una banda ni l'altra- explicar què passaria si ens quedéssim al regne dels Borbons. Especialment els del 'sí' haurien d'explotar el recurs de la incertesa i males perspectives econòmiques de romandre a Espanya.

Això és el que comença a fer ara el Partit Nacional Escocès (SNP) d'Alex Salmond. Durant la conferència anual del partit -l'última abans del referèndum del 18 de setembre de 2014-, la viceprimera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha alertat dels riscos de continuar sent governants per Londres: “Escòcia no vol la privatització de la sanitat pública que ha promogut Westminster. La seguretat social escocesa serà desmantellada, els serveis públics i les prestacions universals amenaçats i el pressupost de la Nació es veurà retallat”. La líder independentista ha explicat també que “tothom s'ha de decidir sobre aquesta qüestió. Demano que la gent reflexioni amb profunditat els arguments del sí, que els escrutini i que faci dures preguntes; però que ningú posi als escocesos la bena als ulls per tapar les conseqüències reals del 'no'. Els riscos de votar 'no' són reals”.

Publicitat

Sturgeon ha recordat els serveis públics amenaçats i ha posat com a exemple el Royal Mail, el servei de correus, que ha sortit al mercat aquesta setmana. “Correus tornarà a ser públic si voteu 'sí'”, ha rematat la dirigent aquest divendres. També ha calculat en un 5% la baixada del preu de la factura de la llum si Edinburg passa a ser capital d'estat. Els abundants indecisos estan esperant la publicació del Llibre Blanc de la independència que el govern de Salmond donarà a conèixer el novembre.

Els caps visibles d'ERC, CDC, l'ANC, la CUP i tantes d'altres organitzacions que remen cap a la sobirania haurien de descriure la imatge de la Catalunya del 2018 o del 2020 dins l'Estat Espanyol, segons les previsions de les diverses variables econòmiques del FMI i d'altres. És evident que la campanya electoral pel 'sí' no ha començat, ja que tots els esforços estan posats a trobar el consens i la fórmula per votar. Els del 'no', però, sí que ja fan via.
 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut