Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Cop de porta al ‘sí’

|

- Publicitat -

El PSC tanca una setmana en què s'ha dotat d'una excusa per escapolir-se del debat sobiranista traient pit. Després de gairebé un any on ha entrat i sortit del consens del bloc pel dret a decidir en diverses ocasions, el cop de porta d'aquest dissabte s'entén com a definitiu. El projecte de Rubalcaba i Navarro ha rebut la negativa de Mas i Rajoy, així que interpreten que no cal insistir-hi més. Si, tal com Joan Tardà ha comentat aquest dissabte, la data i la pregunta de la consulta se sabrà abans del 15 de desembre, és l'hora de la veritat. El camí que s'havia de recórrer amb el PSC ha acabat, i UDC, ICV i fins i tot la CUP són els següents que hauran de decidir si segueixen a Mas i Junqueras. La pregunta ara pel PSC és clara: quina és l'estratègia a seguir?

El 'no' hauria de ser ja sense màscares la tònica dels socialistes, que han passat un any on se'ls ha de reconèixer que han mig-convençut un PSOE a la deriva. Al PSOE, i a ningú més. No voldran sonar com el PP o Ciutadans, o escenificar cap bloc del 'no', però no els quedarà massa més alternatives. La tercera via és ja una via morta de manera oficial. Voldran titllar els populars de radicals, centralistes i retalladors i es presentaran com el 'no' moderat. Una situació que s'ajusta a un democristià com Duran i Lleida, però que sona força ridícula com a discurs d'un partit socialdemòcrata.

Publicitat

Una ridiculesa que no està disposada a aguantar més Montserrat Tura. L'ex-consellera de Justícia ha decidit acabar amb 33 anys de presència al consell nacional del PSC. Tura ha defensat en més d'una ocasió una consulta sobiranista. Ha intentat tenir més protagonisme en els últims anys en el partit, però la militància i la cúpula li ho han negat. Després de 2014 la política catalana tornarà a fer un gir de 180 graus, no sabem encara en quina direcció, i potser Tura tindria alguna opció a tornar a treure el cap dins el PSC. Si Tura té realment vocació pública, però, el moment és ara. Si s'inhibeix durant l'any més important del segle pot cometre un greu error. La seva consciència la jutjarà. Catalunya necessitarà la vàlua política de qualsevol personalitat el 2014. Necessitem valentia.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut