Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La tercera, la quarta i la cinquena vies

|

- Publicitat -

La segona entrega de l'enquesta de tardor d'El Periódico corona 'la tercera via' com a opció majoritària dels catalans, per bé que empatada virtualment amb la independència. La validesa que es va donar a l'entrega d'ahir -que donava estabilitat al suport d'ERC i feia un altre empenta cap a l'abisme a CiU- s'hauria de pressuposar a la que el rotatiu publica aquest dimarts. Algunes veus titllaran de manipulació partidària l'enquesta, tenint en compte que segons l'últim CEO, els partidaris de la independència superen amb escreix els federalistes.

El moviment ciutadà defensant una tercera via no és gens evident ni organitzat, i fins la manifestació de la Diada de 2012 ni UDC ni PSC -amb l'excepció de Pasqual Maragall- havien mogut un dit per assolir una altre relació amb Espanya. Així doncs, i tot i que costi de creure el titular d'El Periódico, és un motiu més per reclamar una consulta per l'autodeterminació. Una consulta multiresposta per encabir totes les opcions que es poden incloure dins la tercera via –'federalisme', 'confederalisme', 'sobirania fiscal sense res més', 'renovades relacions amigües amb Espanya'…- és un contrasentit. Si cap opció gaudeix d'un 50% o més dels vots, s'aplica tot i no tenir majoria absoluta? No s'aplica i Catalunya es queda com està -és a dir, guanya l'opció segurament menys desitjada en la societat catalana? Un Espanya sí – Espanya no és el primer que s'ha de preguntar per començar a discernir el camí a triar. S'ha d'assegurar que la consulta doni sobirania al poble, atorgui la veu al poble; no ha de ser una altra enquesta però més a l'engròs difícil d'interpretar i d'aplicar que a la pràctica no porti enlloc.

Publicitat

Ara bé, si la consulta es frustra, i descartant una declaració unilateral d'independència -per poc democràtica també-, Catalunya es veurà abocada a unes eleccions plebiscitàries. Seria un bon moment perquè la tercera via construís un bloc. Ningú diu que en unes plebiscitàries hi hagi d'haver dos blocs, així com en una consulta sembla l'única opció coherent. El flamant 40% de 'terceraviïstes' -segons el diari del Grupo Zeta- tindria, però, problemes per trobar el seu bloc. UDC, PSC i potser ICV -si es desmarqués del dret a l'autodeterminació- tenen terceres vies diferents i les coalicions no són clares. És curiós que el corrent majoritari del país -El Periódico dixit– tingui un suport tan minso i decadent a les enquestes.
 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut