Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Espanya i Guinea Equatorial, fets de la mateixa pasta

|

- Publicitat -

D'ell diuen que és una de les grans fortunes de l'Àfrica. D'ell diuen que el seu govern és responsable de moltes morts de civils sense motiu, de segrestos per raons polítiques, de tortures sistemàtiques de presos i detinguts, de condicions paupèrrimes a les presons i centres d'internament, d'impunitat, d'arrestos arbitraris, i d'actuar per sobre del bé i el mal imposant el seu criteri, sense donar explicacions. D'ell diuen que té un perfil com els funestos dictadors Idi Amin o Mobutu Sese Seko. És Teodoro Obiang, líder autoritari de Guinea Equatorial amb mà de ferro durant trenta anys.

Poques coses tenen en comú Espanya i Guinea Equatorial: la primera és un estat extens amb vocació de tenir rellevància a Europa, que defensa la seva condició de democràcia i que diu intentar tenir una economia a l'alçada de la Unió Europea i potent en molts sectors; la segona té una extensió i població diminutes, és una dictadura en tota regla i cada vegada basa més l'economia de l'estat en els jaciments de petroli descoberts durant els anys 90. 

Publicitat

Les coses en comú? Espanya és la màxima responsable de la condició d'estat totalitari a Guinea Equatorial, ja que fins els anys seixanta del segle XX era la seva colònia, i quan va arribar la descolonització se'n van anar per la porta del darrere, sense assegurar cap transició, sense importar-los el devenir de la república. D'altra banda, ambdues inclouen minories que voldrien més autonomia, i ambdues tanquen la porta sense miraments al debat i al diàleg. No a la democràcia és la llei d'ambdós estat en aquest àmbit.

Per últim, Espanya i Guinea Equatorial comparteixen la voluntat de buscar lligams entre les dues economies, de fer negocis per enriquir les elits empresarials dels dos territoris. I Madrid ho fa sabent que la comunitat internacional busca motius per intentar posar fi al règim de Guinea Equatorial, una vergonya universal. Espanya és part de l'oxigen que necessita Teodoro Obiang per continuar. L'últim negoci: la selecció espanyola de futbol juga aquest dissabte a la nit un amistós contra un combinat equatoguineà.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut