Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

L’extint PSC

|

- Publicitat -

No és estranya la decisió del consell nacional del PSC d'aquest diumenge. Deixant de banda que la direcció del PSC ja s'haurà preocupat de gaudir de consellers nacionals afins al llarg dels anys, la resolució va en plena consonància amb la ideologia de la majoria dels votants a data d'avui. Els 1,2 milions de votants que van atorgar 52 diputats a Pasqual Maragall fa 14 anys tenien un perfil catalanista que gairebé s'ha esborrat en el mig milió que resten. La baixada sense aturador socialista és conseqüència, en part, de la fuga de catalanistes a altres formacions.

Dir 'no' a demanar un referèndum al parlament espanyol és ja una mostra clara de l'interès nul al dret a decidir, a preguntar a la ciutadania sobre el futur de Catalunya. Una decisió respectable, ja que el cop de porta satisfarà la majoria de gent que va donar suport a la candidatura de Navarro. A més, el nombre de diputats del bloc del 'no' en litigi són, segons les enquestes, ben bé una quarentena.

Publicitat

Ara bé, el problema arriba amb la incoherència dels últims 12 mesos: de l'“ens abstindrem a totes les votacions referents al dret a decidir” que proclamava Pere Navarro al debat d'investidura el desembre, van passar el mes següent al 'no' a la declaració de sobirania -exceptuant cinc diputats díscols-. Després van virar cap al 'sí' a una resolució més moderada el mes de març i des de llavors la contradicció ha continuat regnant en el discurs al carrer Nicaragua. Quan havien trobat en l'argument de “consulta sí, sempre que sigui acordada” i en la petició de diàleg una posició amb cara i ulls, ara rebutgen anar a pidolar al Congreso. El 'no' socialista sembla raonable; ara bé, s'hauran d'acomiadar dels pocs votants catalanistes amb què encara comptaven. I d'altra banda, després del viatge a la deriva durant el 2013, els que rebutgen el dret a decidir trobaran en Ciutadans o el PP opcions més creïbles.

Què faran a partir d'ara els socialistes? Com defensaran aquest federalisme tan anhelat i reivindicat? Continuaran defugint conformar ja un bloc ferm pel 'no' amb Camacho i Rivera? I el crítics, què votaran al Parlament el 4 de desembre, quan s'hagin de posicionar sobre enviar a la cambra baixa espanyola la consulta? Com continuaran fent-se sentir dins del PSC? O ho faran fora del partit?

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut