Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El llarg ocàs del Borbó

|

- Publicitat -

Fins la primavera no tindrem un cap d'estat que camini per si sol -això, assumint que no tingui cap més problema de salut-. Després de la catorzena operació a Joan Carles I, són molt tímides les veus a Espanya que en demanen l'abdicació, encara que bona part de l'opinió pública ja fa temps que se li ha girat en contra. Massa tímides.

La feina del cap d'estat espanyol, segons la sacrosanta Constitució espanyola, és la de representació: “[…] asume la más alta representación del Estado Español en las relaciones internacionales”. Sí, tothom pot ser apte per representar, però és evident que la figura d'un ancià de 76 anys no és la ideal per donar la cara per gairebé 50 milions de persones. Si alguna persona ha de fer aquesta tasca, per què no ho fa algú en plenes facultats físiques i intel·lectuals? I, posats a dir, per què no decidim entre tots qui ens ha de representar?

Publicitat

A més, segons diu la sagrada escriptura, “el Rey es el Jefe del Estado, símbolo de su unidad y permanencia, arbitra y modera el funcionamiento regular de las instituciones”. És símbol d'unitat d'una societat que no està gens unida pel que fa a l'adequació de mantenir Joan Carles al capdavant d'Espanya. Ara bé, sí que compleix amb el terme “unitat”, en el sentit que no parla cap de les llegües existents a l'estat a banda de l'espanyol. Uneix aquells que només tenen sensibilitat per una de les llengües parlades. És clar, és només a ells, a qui representa.

Sabrà el Borbó que l'índex de coneixement del català, segons dades fetes públiques aquest dijous per Idescat, ha arribat a nivells màxims, sobretot pel que fa a persones nouvingudes? Està segur ell i l'establishment espanyol que els immigrants els donaran un cop de mà en una eventual consulta sobre aquesta unitat d'Espanya a Catalunya?

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut