Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Les garrofes es guanyen a partir d’ara

|

- Publicitat -

“Impulsar una consulta perquè el poble de Catalunya decideixi el seu futur d'acord amb la legalitat que s'esdevingui”, va prometre CiU.

“Establir els mecanismes i les vies d'entesa per celebrar un referèndum d'independència abans del final de 2013 i celebrar el plebiscit el 2014”, va prometre ERC.

Publicitat

“Assolir un acord nacional sobre l'exercici del dret a decidir i promoure una consulta amb tres opcions: federal, confederal o ser present directament en l'àmbit europeu segons la voluntat de pacte de l'estat i de la lliure decisió de la gent de Catalunya”, va prometre ICV-EUiA.

“Exercir el dret a l'autodeterminació del poble català”, va prometre la CUP.

“Promoure les reformes necessàries perquè els catalans puguin exercir el dret a decidir dins el marc de la legalitat”, va prometre el PSC.

El PSC ja no pot justificar que estigui treballant cap a l'objectiu que va prometre durant la campanya electoral de les eleccions del 25 de novembre de 2012. Com si el PSOE estigués governant a Espanya, amb l'únic amb qui pacta el PSC és amb el seu germà gran espanyol. Els dos partits arriben a acords irrellevants, que no tenen cap efecte al món real. Viuen en un submón i ara ja els de Navarro ja estan satisfets amb allò que han aconseguit. Ara bé, la resta de partits favorables al dret a decidir mantenen intacta la línia amb què es van presentar a les eleccions d'ara fa 365 dies. Els preparatius s'han fet amb la voluntat que ningú es despengi, que el bloc continuï ferm i que cap decisió contradigui cap programa electoral. 

A partir d'ara, però, això serà gairebé impossible de continuar fent. Amb el debat de la pregunta, o bé el bloc continua unit i alguns partits -o bé tots- han hagut de renunciar a algun principi, o bé alguns es despengen, o bé tot plegat acaba com el rosari de l'Aurora i tornem a convocar eleccions. A tot això s'afegeix l'ANC. Si els partits fan malabars i acorden una pregunta que satisfà en certa manera a tothom i l'ANC declara que no li agrada, el terratrèmol pot ser encara pitjor. És evident que d'entre tots els actors protagonistes de la pel.lícula, l'ANC és el preferit dels espectadors. L'entitat ja ha declarat que qualificarà com a frau una pregunta que no inclogui 'estat independent'.

Tot el que s'ha posposat es juga ara. Es necessiten les cartes sobre la taula després d'un any dels comicis. La situació és complicada, però els polítics que de veritat valen, aquells capaços d'aconseguir acords impossibles, de persuadir altres formacions i d'arribar a acords més que de mínims i que arrosseguin a un poble haurien de sorgir ara. El més calent és a l'aigüera. És hora de guanyar-se les garrofes.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut