Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Escòcia: ‘alea jacta est’

|

- Publicitat -

Alex Salmond ha gastat l'últim gran cartutx que li restava, l'últim revulsiu que ha de fer capgirar les enquestes: la publicació del llibre blanc que pretén explicar quines decisions es prendran quan Escòcia sigui independent i fins a quin punt el país estarà millor que ara. A la pràctica, el document, de 649 pàgines, és un argumentari sobre les decisions que prendrà el Scottish National Party si continua al govern l'endemà de la independència. Si bé resol molts dubtes i dota de consistència el projecte, també li manca el toc de realisme que necessita tot projecte polític, amb les seves mesures impopulars i els seus plans B en cas que el Regne Unit no s'avingui a tot el que pressuposa Salmond. L'impacte del llibre blanc es començarà a conèixer en les properes enquestes.

Mentre a Escòcia els partidaris del 'sí' discuteixen de manera civilitzada amb els del 'no', a Catalunya, el fet de com demanar a Espanya de fer una pregunta que encara no sabem ja genera un debat monumental entre els partidaris del 'sí'. Del 'sí' a no sabem què. I no és estrany, ja que els consensos no són mai fàcils de trobar. Sense anar més lluny, el SNP des de 2007 està a govern prometent un referèndum d'independència que no arribarà fins set anys més tard, per la falta de majories al parlament d'Edimburg durant la primera legislatura, i en la segona per les negociacions amb Westminster.

Publicitat

Ara bé, escenificar cadascuna de les divergències del bloc pel dret a decidir de Catalunya pot arribar a ser molt perjudicial. La necessitat de donar dates per fer qualsevol moviment -ja que els mitjans i la pressió popular ho demanen- encotilla, i qualsevol incompliment al calendari es veu com un fracàs. A més, la voluntat de marcar perfil per part de tothom crea un batibull de declaracions que fan pensar a l'electorat que no s'arribarà a bon port. El precedent de l'Estatut va demostrar que la població s'acaba desgastant si ha d'assistir al sainet de discussions diàries entre els qui en teoria remen cap a un mateix objectiu.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut