Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

TV3, la propera presa

|

- Publicitat -

Aquest divendres Radio Televisió Valenciana ha tancat emissions. Bé, rectifiquem, les emissions han estat tallades de forma brusca, després d’una resistència amb moments d’èpica i dignitat com la del ja cèlebre Paco “Telefunken”, pel partit que governa la Generalitat Valenciana. Un PP a qui el càncer de la corrupció ja ha afectat a bona part de la seva massa parlamentària i que poc a poc va fent més gros el forat de la seva tomba política. El ciutadà del País Valencià serà capaç de tornar a apostar massivament pel PP després del que ha passat?
 

El que realment sí que sabem és que ara van a per nosaltres, l’objectiu és TV3, i en la seva extensió la CCMA. Fa temps que hi van al darrere. Tothom sap què va costar encetar les emissions de la televisió catalana pública, la primera de rang autonòmic que es creava en l’incipient estat de les autonomies. Espanya –el govern de González del moment-, sabia però que TV3 no adoptaria pas el model que han acabat adoptant la resta de televisions regionalistes i provincianes que s’han anat creant: Canal Sur, Telemadrid, etcètera, etcètera. La vocació de televisió Nacional de TV3 seguint sempre el referent de la BBC britànica, i ja situant-se de bell antuvi en els estàndards de rigor de la pròpia TVE, va sacsejar un munt de consciències. I encara les sacseja ara.
 

Publicitat

Canal 9 va iniciar emissions amb un objectiu similar. Comptaven i han comptat fins al final amb la singularitat d’emetre en una llengua que no era el castellà, i que permetia cohesionar el territori. I això a Espanya no agrada. L’audiència acompanyava, com a casa nostra. Però allà els successius governs valencians van saber ferir de mort un monstre que se’ls hagués fet ingovernable. Ho van fer subreptíciament, minvant poc a poc la qualitat del mitjà, fins a deixar-lo a nivells de bons escombreria. Un risc que no ens podem permetre córrer amb TV3.
 

Davant la iniciativa de la Generalitat de Catalunya de presentar recursos contra el discurs de l’odi que propugnen canals com 13TV (dels bisbes catòlics), i Intereconomía, Mariano Rajoy ha respost que aquests canals “diuen el que pensen la majoria d’espanyols”. Ras i curt, i clar, molt clar. I el PSC, a través de les seves dues conselleres a la CCMA, que s’han negat a secundar la protesta de la Generalitat de Catalunya, esdevé còmplice d’aquesta barbàrie d’odi.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut