Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El bumerang que de vegades torna

|

- Publicitat -

Ahir dilluns vam veure com David Fernández s’havia de mossegar la llengua a la Comissió de Caixes del Parlament, quan el discurs de denúncia social es va convertir en un bumerang que li tornava. El retorn, a mans del PP que volia venjar l'afer sandàlia, ens ha semblat lamentable i ens ha sabut greu. La caverna mediàtica ha trobat el taló d’Aquil·les del diputat de la CUP, que durant aquest any els ha fustigat les consciències, furgant en una de les principals contradiccions de la formació anti-sistema: el salari com a il·lustre diputat del Parlament de Catalunya: 5.800€, segons afirmen.
 

Deixant a banda la demagògia barata popular, el debat és interessant. Un dels punts forts del discurs d’ètica de la CUP, ha estat la denúncia dels sous elevats o astronòmics de polítics, banquers, o d’altres elits d’arreu. Quan la CUP va decidir presentar-se al Parlament, després d’un fort i ajustadíssim debat, van resoldre la qüestió moral decidint posar-se un topall de salari i destinar la resta al partit, i a finalitats socials. Penso que és una declaració d’intencions i una petita revolta dins el propi Parlament a valorar, perquè ens està dient que si la CUP manés, els parlamentaris cobrarien menys, i aquest estalvi es destinaria a finalitats socials. Ara bé, l’ingrés com a il·lustres el reben igualment, independentment de la decisió posterior de destinar la part del sou que creguin convenient al que sigui. Per tant, ens trobem davant d’un discurs molt popular i d’una acció molt necessària, a l’hora que amb una petita càrrega populista que ha donat pas a una polèmica una mica absurda, a la que els grans demagogs del país i de l’Estat s’hi han començat a apuntar. Què en pensen, vostès?
 

Publicitat

Mentrestant, el tema de la consulta segueix estancat. Homs ha hagut de sortir avui dimarts a apagar focs, davant d’una portada interessada de La Razón que deia que el dia 16 en una entrevista a TV3, Mas anunciaria la data i la pregunta. El portaveu ha demanat que ens reservem els dies que van del 27 al 31 de desembre. Suposant que el 28 no compta, l’allargament del serial dóna a entendre a l’elector que, ara mateix, el govern no té ni idea de com resoldre l’assumpte de la pregunta. La pròpia CUP ha denunciat la tardança, i els interessos que s’hi barregen, i la resta de forces polítiques han declarat que no cal esperar tant de temps per decidir la qüestió del referèndum. El problema, a banda de la indefinició del govern, és l’aire de traïdoria que circula entre alguns membres del bloc, que estan esperant el moment per fer valdre el seu pes amb l’objectiu de fer descarrilar la dita pregunta.
 

I quelcom potser encara pitjor: avui ha arribat l’informe de part del govern espanyol, sobre els organismes que ha de suprimir Catalunya. Sembla que de cop ens hagi arribat un Decret de Nova Planta que ens explica com han programat desarticular la nostra Nació. Igual que el tancament de Canal 9. I com el propi Decret de 1716, arribarà quan la feina ja estarà mig feta: la llei Wert, les sentències del TC, les polítiques de recentralització, i un llarg etcètera. I entre tot això, Margallo avui deia que Catalunya quedarà fora de tots els organismes internacionals. Vaja, que la Vall de Boí deixarà de ser Patrimoni de la UNESCO i tot. Diu que serem una espècie d’Ossètia del Sud. Altres vegades ens comparen amb Kossovo, o amb d’altres països pobres que no tenen res a veure ni amb el PIB de Catalunya, ni amb el pacifisme ni la legalitat impecable del procés. Se’ls veu el llautó, perquè sinó ens recordarien que els EUA existeixen gràcies a una DUI. A Espanya ens volen fer tanta por que el bumerang també se’ls acabarà capgirant en contra.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut