Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La crida catalana encara no ha acabat

|

- Publicitat -

La campanya 'El món ho ha de saber' impulsada per Sàpiens i amb l'objectiu de fer arribar la reivindicació catalana a les 10.000 persones més influents del planeta ha acabat aquesta setmana i, com era d'esperar, ha superat les expectatives. Gairebé 15.000 exemplars del llibre 'Catalonia calling' s'estan enviant a personalitats de tots els estats després de l'enèsim esforç de finançament popular de la ciutadania.

Amb l'objectiu aconseguit, l'organització posa la publicació a disposició de tothom qui la vulgui i també ofereix el servei d'enviar-la a qualsevol persona del món per només 15 euros. Una bona oportunitat per recordar als amics i coneguts arreu de la Terra, i en concret, d'Europa, que Catalunya està fent una crida. I que tothom és necessari. A una altra escala, és evident, l'apartheid va acabar quan la comunitat internacional en bloc va donar l'esquena a un país amb un règim injust, que aixafava el clam de la població.

Publicitat

Catalunya només serà independent quan rebi el reconeixement de les altres nacions amb estat del món. No ho serà ni quan el govern de la Generalitat anuncïi la pregunta de l'hipotètic referèndum, ni si surt un encara més hipotètic 'sí' a la hipotètica consulta, ni si Mariano Rajoy fa un gest per permetre la democràcia al Principat -sens dubte, la hipòtesi més remota-. I per bé que la llista de 15.000 personalitats influents són qui remenen les cireres, el moviment sobiranista no pot deixar escapar qualsevol oportunitat per donar-se a conèixer i sensibilitzar.

Donar a conèixer és l'objectiu del simposi 'Espanya contra Catalunya: una mirada història (1714-2014)' dirigit per Jaume Sobrequés. El Partit Popular, però, ha demanat que se suspengui l'esdeveniment ja que incita a l'odi i la divisió i crea un enemic exterior. S'entén, doncs, que la formació liderada per Alícia Sánchez-Camacho considera el programa una fal·làcia. No són certes, doncs, ni la repressió institucional del segle XVIII (des del 1716 amb el Decret de Nova Planta), ni la política i administrativa del segle XIX (amb la imposició d'un estat liberal espanyol), ni la cultural i lingüística del segle XX (amb successives prohibicions del català) ni l'econòmica del XXI (amb unes balances fiscals publicades fa menys d'una dècada per Espanya)? Tots i cadascun dels actes de commemoració del Tricentenari del 1714 portaran cua. L'any vinent serà intens; quedarà la població exhausta?

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut