Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Xocarà també Rivera contra el mur espanyol?

|

- Publicitat -

I mentre la batalla per la consulta continua, ara ja a contrarrellotge, Albert Rivera va fent feina. El dirigent del partit de moda entre els unionistes ja ha presentat el Movimiento Ciudadano a Madrid i a Barcelona, cosa que li obre la porta a presentar-se a tot l'estat. Tot i que com a mínim, de moment, la gran força la tindria a Catalunya.

Movimiento Ciudadano s'entén que és dels 'ciudadanos' d'Espanya, 'la única nación', així que és ben bé un 'movimiento nacional'. La gran rival a l'estat és Unión, Progreso y Democracia; del nom del partit es dedueix que Espanya és 'una'; que volen progrés, és a dir que sigui 'grande'; i amb democràcia, és a dir, 'libre'. Són, doncs, d'ideologies similars, però amb els uns ja implantats a Espanya i no a Catalunya i els altres establerts només al Principat, el 'Movimiento' tindria les de perdre al Congreso. Si en unes hipotètiques eleccions espanyoles amb Catalunya el 2015 els de Rivera només tinguessin representació per circumscripcions catalanes, quin seria el discurs de la també hipotètica branca catalana de Ciudadanos al Parlament?

Publicitat

Quan haguessin de criticar des del Parlament al govern espanyol (en cas de ser a l'oposició), acabarien demanant més diners per Catalunya -hipotètica terra fèrtil en vots- com va fer amb un nou finançament el PP català aquesta tardor? I quan s'enduessin un cop de porta, com li va passar a Camacho, què dirien? Que quan arribessin a tocar poder a Espanya afavoririen més als catalans? Es veurien forçats a convertir-se en catalanistes?

Tot plegat és evident que és política-ficció, hipòtesis poc probables. Més que res, perquè després del 2014 tothom espera canvis, i gairebé tothom els desitja. Una nova era. Queden tres setmanes per preparar l'any dels canvis. Poc temps.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut