Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Felicitacions enverinades

|

- Publicitat -

A falta del missatge de l'últim dia de l'any, el president de Catalunya ja ha difós una felicitació nadalenca en forma d'amenaça a l'Estat espanyol. Mitjançant un document escrit a mà enviat per Twitter, Artur Mas ha deixat clar que Catalunya decidirà l'any vinent -cosa que de ben segur repetirà el dia 31. “L'any 2014 el poble de Catalunya serà cridat a decidir de forma pacífica i democràtica el seu futur com a país”, ha afirmat. Un recordatori nadalenc que ja haurà arribat a casa de Mariano Rajoy, que estarà ara celebrant un any ple d'èxits, com les retallades en la sanitat, beques, o R+D-i; la retallada de drets de les dones (criticada de forma dura a rotatius de molts països europeus); o bé la retallada del dret a decidir sobre l'educació i l'autodeterminació a Catalunya. Potser d'aquí a un any el cap de l'executiu espanyol no té tants motius per congratular-se.

Cada missatge de Mas el compromet més. Mai havia fet tant èmfasi a una proposta si no tingués intenció de complir-la o ho veiés molt complicat. Així doncs, de la felicitació nadalenca se'n poden extreure dos deduccions: la primera és que el president de Catalunya farà tot el que sigui a les seves mans per fer valer el dret a decidir el 2014. Si la consulta fracassa, és impensable que no convoqui eleccions més enllà de l'any del Tricentenari. La segona, arran de la primera, és clara: Esquerra ha fet molt bona pressió amb l'amenaça contínua del trencament, però ara ha d'assumir la responsabilitat pertinent. Esquerra i CiU han de treballar juntes sense embuts per complir la promesa nadalenca de Mas.

Publicitat

L'altre felicitació és la del decrèpit rei d'Espanya Joan Carles I, que per primera vegada des de la creació de Tv3 no s'ha emès a la cadena pública catalana. La vaga de treballadors ha anat com anell al dit a més d'un. Malgrat la previsible baixada d'audiències, l'opinió pública estava més atenta que mai pel que anomenaven el missatge més difícil del Rei, donada la popularitat tan baixa del monarca. Ara bé, sense preguntes ni obligacions de parlar de cap tema, no ha tingut cap problema per fer un discurs més d'èpoques de crisi molt similar al dels últims anys, d'ànims als ciutadans. S'ha mostrat comprensiu per la voluntat de la gent d'una regeneració política i d'institucions, i com és lògic, ha apel·lat a la Constitució de fa 35 anys per posar-hi remei. L'únic verí ha estat per Catalunya: el Borbó ha recordat que farà el que pugui per mantenir la unitat d'Espanya i ha fet un repàs de per què Espanya és una gran nació -en la part que ha ocupat més temps del discurs. Ha receptat diàleg, el mateix diàleg del qual Rajoy tant es vanta.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut