Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

La imposició de dies festius forasters

|

- Publicitat -

Catalunya comparteix la indiscutible tradició de la festivitat de Sant Esteve amb altres nacions europees, com ara Irlanda, Gal·les, Anglaterra, Croàcia, la República Txeca, Eslovàquia, Bòsnia i Hercegovina, Dinamarca o Suècia. A l'estat espanyol, les Illes Balears són l'únic territori que, com Catalunya, també escull any rere any el 26 de desembre com a festiu. Una de les poques decisions unilaterals que avui en dia no es discuteixen. Ara bé, pel fet de pertànyer a Espanya, al Principat són molts els dies no laborables obligatoris gens arrelats al país.

Tenint en compte que aquests dies es puguin substituir per d'altres, qui voldria tenir festa el 12 d'octubre o el 6 de desembre? I el 15 d'agost o el 8 de desembre? El simbolisme d'aquests dies no respon a la realitat, sinó que està vinculat o bé a Espanya o bé a la religió. En cas que Catalunya pogués prendre les pròpies decisions sense donar cap explicació, l'organització dels dies laborables i la conveniència d'assignar-los de manera eficient com es fa a d'altres territoris europeus seria a l'abast. Sant Jordi podria ser festiu sense fer caure cap altre dia arrelat com ara Sant Esteve, per exemple.

Publicitat

Aquest és un tema massa banal per fer decidir donar o no suport a la independència. Ara bé, tenint en compte la importància, de facto, dels gestos, els símbols, les banderes i himnes avui en dia -no només en el catalanisme, sinó també a la inquisidora delegació del govern espanyol a Barcelona- no és estrany posar sobre la taula el debat sobre els dies festius. Més que mai, el 2014 serà un any ple de gestos simbòlics a Catalunya i Espanya, que amb tota probabilitat seran els que faran causar més friccions.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut