Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Camins diferents, objectiu idèntic

|

- Publicitat -

La classe política catalana està digerint escudella, carn d'olla, canelons, torrons i polvorons sense cap sobresalt i sense cap ganivet al coll després d'haver fet els deures de Nadal abans de temps. Tot feia pensar que del 27 al 31 de desembre, data límit per pactar data i pregunta de la consulta, la negociació estaria vivint els dies més decisius. CiU, ERC, ICV i CUP, però, van fugir de comptes enrere al límit més propis de Hollywood -o de la política nord-americana i els seus abismes fiscals-. En èpoques nadalenques, doncs, i sense massa notícies destacables, la ciutadania ha pogut discutir en els àpats familiars el contingut de l'acord. L'únic tema d'actualitat és que Mas no anirà al Congreso a defensar la consulta, a diferència d'Ibarretxe, i faltarà saber quina serà la fórmula per anar a la cambra baixa espanyola. Ara bé, aquest dissabte Euskadi agafa rellevància amb el comunicat dels presos d'ETA.
 

Ja en ple segle XXI, són pocs els qui li veuen cap sentit a continuar amb la lluita. Euskadi, el mirall de Catalunya durant tres dècades, ara s'emmiralla amb Catalunya. I el Principat no para de fer passos per assegurar-se un reconeixement internacional en cas d'independència no pactada amb Espanya -mobilitzacions massives, forçar moltes negatives espanyoles a diàleg i a un referèndum, fer un front comú nítid, etc-. Tots els passos ajudaran a una legitimació excepte la violència. Euskadi ara ho té clar, ETA cada vegada té els dies més comptats, i podrà fer el camí que ara traça Catalunya, encara que ha passat a quedar-se força enrere.
 

Publicitat

Això no obstant, els bascos abertzales es poden aprofitar del corrent català i pujar-se al vaixell cap a Europa -fora d'Espanya-, i tot es pot accelerar. Catalunya, però, s'ha de mantenir al marge perquè les circumstàncies són del tot diferents i si no és perquè Euskadi també té grans majories independentistes, el procés global es pot afeblir i enterbolir. El fet que a Catalunya no li interessi barrejar el procés propi amb el basc ens fa entendre per què els escocesos ens han girat l'esquena. Fet i fet, mirant el probable vot unionista escocès el 18 de setembre de 2014, no és tant clar que Barcelona s'hagi d'emmirallar a Edimburg de cara al 9 de novembre. Com menys interferències, millor.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut