Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El maleït 49%

|

- Publicitat -

Catalunya estaria condemnada a la desgràcia eterna com a poble i com a Nació, si es donessin els resultats que ahir extrapolava TV3 de la darrera enquesta del CEO. 48% a favor de la independència, 24% en contra, i 21% a la 3a via, amb un 7% d’indecisos. Si aquest percentatge es traduís en vot blanc, s’imaginen que ens quedem en un 49%, a un sol punt?
 

S’imaginen que tot l’esforç fet de picar pedra al llarg de 300 anys i moltes i moltes generacions de catalans d’aquí i d’arreu es desfà per culpa d’una consulta de tipus arbre, encoberta sota dues preguntes? Perquè hauria de guanyar el “no”, o la “3a via” (que no depèn de nosaltres), si igualment l’opció independentista seguiria essent la més votada, encara que no arribés al 50%? A falta de poder veure les primeres enquestes serioses (no s'hi valen els tripijocs del dia després de l’anunci de La Vanguardia, El Periódico i els mitjans de la caverna), sembla que un dels factors clau serà el vot en blanc, o sigui, la gent que farà l’esforç d’anar a votar i no posarà cap creueta. En funció de quin sigui el vot en blanc, el percentatge superarà o no el 50%. Si el blanc és molt alt, no hi arribem.
 

Publicitat

L’ARA feia fa uns dies un exercici similar i preveia dos escenaris de participació, amb un blanc de l’1% i el 2%. Amb un 80% de participació, la independència arribaria al 56%, i amb un 92%, ens quedaríem al 52%. Crec sincerament que la participació no serà tant alta com per arribar al 92%, no arribarem al 7% de blanc si interpretem així els indecisos de Tv3. Fa uns dies, des del Dietari 2014, també presentàvem una sèrie d’escenaris possibles fent un càlcul en base a un 5% de vot blanc.
 

La conclusió de tot és que a hores d’ara està bastant clar que si la pregunta fos una, i la resposta binària; el “Sí” superaria amb claredat el 50%. El pedaç inclusiu no fa més que generar una triple resposta que fa minvar aquesta força i, malgrat tot, les combinacions encara ens donen moltes opcions de superar la barrera de la majoria absoluta. Ara bé, és molt necessari que durant aquest any els polítics madurin la pregunta, com també vàrem assenyalar, i transformem la tri-consulta, en un referèndum a una sola qüestió. Siguem valents, o un dels escenaris que ens espera serà el de patir les conseqüències de quedar-se en un interruptus 49%. I això ens portarà molts problemes.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut