Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La motxilla de les idees del PSC està buida

|

- Publicitat -

I Pere Navarro? Ja s'ha fet un forat enmig de tot el batibull, de tot el soroll al voltant del debat sobiranista després que es conegués l'acord de data i pregunta de la consulta? Ja ha trobat un lloc on acomodar-se i covar l'ou, és a dir, fer oposició tranquil·lament amb un argument còmode després de desmarcar-se del tot del bloc pel dret a decidir? Amb Rubalcaba comencen a teixir una tercera via. Ara bé, l'estan teixint en un món paral·lel que, com totes les línies paral·leles, mai es creuarà amb la línia de la realitat.

En una visita del màxim representant del PSOE a Barcelona, Rubalcaba i Navarro han confirmat que seguiran rebutjant el pacte entre CiU, ERC, ICV i CUP. I no perquè no els convenci la pregunta -cosa que no han valorat en ja gairebé un mes-, sinó perquè volen que la consulta es pacti primer entre Mas i Rajoy. El fet de portar la proposta de referèndum al Congrés, com van acordar la majoria de forces catalanes, no els sembla vàlida, encara que és el camí que indica la sagrada Constitució Espanyola (article 150.2). L'argument no té, de ben segur, res a veure amb el fet d'evitar que el PSC torni a votar diferent al PSOE a Madrid.

Publicitat

Tenint en compte el fervor de la societat catalana per canviar l'status quo del país, i amb la necessitat de donar resposta alternativa a la població, els dos socialistes reunits a la ciutat comtal han decidit proposar crear una subcomissió dins la comissió constitucional al Congrés per estudiar la reforma territorial. La idea enllaça de ple amb la proposta del PSC de modificar la Constitució per construir una Espanya federal -opció que hem de suposar que defensa també el PSOE, encara que només ho faci amb la boca petita i des de Barcelona.

Ara bé, i la ciutadania? És això el que busca la ciutadania? Una subcomissió al Congrés? Què és una subcomissió? Amb això es pretén que reduir la desafecció catalana envers l'estat? Amb això es pretén apropar la política a la ciutadania? A més, si Alfredo Pérez Rubalcaba diu que Mas durà a un carreró sense sortida a Catalunya perquè el seu projecte és il·legal -Espanya és indivisible segons la Carta Magna-, està segur que el federalisme no és també il·legal? Dividir Espanya en estats no és dividir-la fins al punt que els estats siguin independents, però també és dividir-la. Vol dir que si ens ajustem estrictament a la legalitat actual no ens trobarem en el veritable carreró sense sortida?

Ni el PSC ni el PSOE s'han adonat encara del canvi que ha fet la societat, que en la seva pràctica totalitat vol votar per decidir el futur de Catalunya. La visita de Rubalcaba ha generat una anècdota que representa la metàfora de l'estratègia del partit: una bossa solitària al carrer Nicaragua ha buscat cridar l'atenció de tothom. Quan algú l'ha oberta, però, estava buida.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut