Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Els alcaldes catalans, decisius

|

- Publicitat -

Els despatxos dels alcaldes catalans també s'han vist arrossegats pel terratrèmol que està suposant el procés sobiranista català, que ja sacseja tots els àmbits de la política catalana. Durant les últimes setmanes, l'activitat més habitual de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna ha estat perseguint mitjançant demandes un bon número de municipis catalans. D'altra banda, els presumibles problemes per tenir un cens consistent per la consulta del 9 de novembre fan pensar que la Generalitat haurà de demanar el cens del padró municipal de les localitats catalanes, i durant els últims dies el debat s'ha obert entre alguns alcaldes. Per si hi havia dubtes, la partida d'escacs Catalunya – Espanya és d'una complexitat enorme, i tothom mou fitxa. I els alcaldes poden ser aquell alfil inesperat que puguin decidir la partida.

Vilablareix (2492 habitants), Sant Jaume de Llierca (799 habitants), Sarrià de Ter (4892 habitants), Ullastrell (2030 habitants) o Foradada (185 habitants). Només uns exemples dels més de 100 pobles que han rebut una denúncia de part de María de los Llanos de Luna, la 'virreina' de Rajoy a Catalunya. Aprovar mocions a favor de la sobirania fiscal, no penjar la bandera espanyola a l'ajuntament, haver-se declarat 'territori català lliure i sobirà, haver contractat trens cap a Barcelona l'11 de setembre de 2012 o malversació de fons pel fet de pagar una quota a l'Associació de Municipis per la Independència (en el cas de Foradada, de 75 euros anuals) són motius suficients per Llanos de Luna.

Publicitat

La judicialització del PP mitjançant el Tribunal Constitucional de qualsevol llei o pronunciament que fa el Parlament de Catalunya és el mateix que fa la delegada de l'executiu estatal. Aquesta, però, en miniatura. Restringir la llibertat d'expressió i d'ideologies, intentar tapar la boca, portar Catalunya a tots els tribunals, enredar, evitar la democràcia o reduir la llibertat… Es digui com es digui, l'obra de Llanos de Luna serà també digna -per ser tan indigna- de sortir als llibres d'història.
 

Pel que fa al debat del cens de la consulta, és prou evident que les dades del padró municipal de totes les localitats seran impossibles d'aconseguir si no és per alguna argúcia del govern català. Qualsevol llei que surti del Parlament que forci els pobles a entregar el padró serà portada al Tribunal Constitucional i suspesa de manera automàtica. Així, els 9 alcaldes del PP no tindran necessitat de facilitar el procés. I pel que fa als prop de 200 del PSC, és molt il·lús pensar que ningú hi posarà pals a les rodes. S'han de buscar alternatives. PSC i PP sumen 16 regidors de 21 a Sant Joan Despí, 19 de 25 a Cornellà de Llobregat, 20 de 27 a Badalona… Difícilment aquestes majories abassegadores es mouran si les eleccions municipals de 2015 són determinants.

Ara bé, és ben sabut que la Segona República va arribar l'abril de l'any 1931 després d'unes municipals. Si després del 9 de novembre de 2014 encara el més calent del procés és a l'aigüera, l'horitzó de les eleccions locals serà ja molt proper. I que ningú descarti res.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut