Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

L’oportú Tricentenari

|

- Publicitat -

El 2014 serà un any de tensions, moviments, estratègies, decepcions, il·lusions i un final de focs artificials inesperat. El que segur que no hi faltarà, però, són les emocions a causa de la commemoració del Tricentari de la desfeta de 1714. De fet, és evident que enguany és el millor potser en els últims 299 per un xoc de trens amb Espanya amb un resultat favorable pels interessos de Catalunya. La flama de l'independentisme, segons les enquestes, va començar a créixer de manera perceptible el 2010, i ja de forma exponencial el 2012. Comencen a passar els anys i, sense cap resultat, costaria molt aguantar la tensió del poble i el suport a la secessió sense caure en el desànim durant tant temps. Ara bé, el 2014 ve de perles a la causa perquè aguantarà la flama identitària i de conscienciació social un any més. Per exemple, amb actes com el d'aquest cap de setmana.

Els actes de commemoració del Tricentenari han donat el tret de sortida aquest dissabte a la Seu Vella de Lleida amb discursos polítics, i actuacions teatrals i musicals. Un Mas que cada vegada està més còmode en el paper de líder del procés sobiranista català ha tornat a reclamar la consulta catalana i ha remarcat que mentre el 1714 les armes dels catalans eren els fusells, avui en dia són la democràcia i els vots. Mas creix més tant en la defensa del referèndum com en la de l'integració del missatge independentista entre línies, amb frases com ara:”Catalunya vol ser coneguda i reconeguda”.

Publicitat

Més sorprenent ha estat l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. Com a amfitrió de l'acte, s'ha posat davant del faristol i ha reclamat democràcia, capacitat de decisió de Catalunya i diàleg. En resum, el dret a decidir pel país i la negociació amb Espanya. Amb aquest discurs, tot faria pensar que el 16 de gener votarà al Parlament a favor de la proposta de portar la consulta a Madrid. Precisament, per obrir una gran via de diàleg amb els 350 diputats al Congreso i continuar defensant la capacitat de decisió catalana. Aquest divendres, però, deia que espera unanimitat en la votació a la cambra catalana. I unanimitat passa per assumir la determinació que prengui la direcció, és a dir que l'interès de votar per lliure no hi és. Tot plegat serà una incògnita fins l'últim moment.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut