Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

És el moment d’acorralar Rajoy

|

- Publicitat -

Mariano Rajoy s'ha vantat de tenir un pla per fer front al sobiranisme català aquest dilluns en primer time a Antena 3. I aquest és incrementar els llaços entre Catalunya i Espanya, i aplicar la llei i la Constitució espanyola. També ha deixat clar que no trucarà a Artur Mas per dialogar respecte a la consulta, cosa que diu molt de les ganes de diàleg, de pacte i d'apropar els dos territoris enfrontats. És evident que després de l'entrevista res no canviarà. Amplis sectors espanyols continuaran dient que Artur Mas actua unilateralment, el PSC continuarà defensant una votació només si Mas la pacta amb Rajoy, i Unió continuarà demanant que els dos presidents s'asseguin a negociar. No seria el moment que Mas escenifiqui una nova voluntat de negociació via directe amb el cap de l'executiu espanyol?

El tempo el marca la majoria de partits pel dret a decidir -amb permís de la societat civil i l'ANC, capaç de recollir 235.000 firmes per la independència en dos dies-, però qualsevol excusa dels qui menys desitgen una consulta ha de ser aixafada sense tacticismes retorçats. Alguns apunten a què els dos governs mantenen contactes discrets arran de les paraules optimistes dels últims dies de Francesc Homs. Sigui o no cert, la pobra carta de Mariano Rajoy del setembre passat com a resposta a una interpel·lació directa de Mas és una de les proves amb què comptarà Catalunya el dia de demà si ha de retre comptes a Europa. I el president català faria bé de generar encara més arguments al món, tants com siguin possibles.

Publicitat

A hores d'ara sembla que durant la primavera la proposta del Parlament arribarà al Congreso, i ho farà de la mà de representants que designi la cambra catalana. Queden tres mesos pel cap baix, temps suficient per una fotografia a la porta de la Moncloa entre Mas i Rajoy, i per un enèsim cop de porta del líder del PP. Això provocaria la fi de la credibilitat dels defensors de la tercera via que es mostren escèptics pel que fa la convocatòria d'una consulta. De rebot, un reforçament dels ànims i els arguments a la ciutadania catalana sumat a una nova onada de ressò internacional no faria cap mal en vigílies del debat al Congreso.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut