Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La frase de Rajoy que de debò fa por

|

- Publicitat -

L'atur serà més alt, l'economia caurà en picat, la falta d'exportacions a Espanya enfonsarà les empreses, els boicots faran mal, la globalització es menjarà un estat tan petit, els tractats de la UE deixaran d'aplicar-se al territori independitzat… Són alguns dels arguments que pul·lulen per les pàgines de la premsa diària i per les tertúlies a les ones hertzianes espanyoles amb la intenció d'atemorir els catalans i d'acabar amb el sobiranisme. Alguns han fet fortuna i rebaixen de manera lleugera els que simpatitzen amb el 'sí + sí' a les enquestes quan els recorden alguns d'aquests condicionants. Ara bé, més desapercebuda ha passat una frase de Rajoy a l'entrevista que va concedir a Antena 3 aquest dilluns: “Yo voy a trabajar para incrementar los lazos que siempre han unido al conjunto de los catalanes, las personas que viven en Cataluña y no han nacido en Cataluña, con el conjunto de los españoles”. Això sí que fa por. La ignorància del líder del PP és tan gran que fa por que el poder recaigui en ell.

Quines intencions té el president de l'executiu espanyol quan diu això? És confús, no hi dóna més voltes i aixeca diverses hipòtesis. Té la voluntat d'incloure tothom qui viu a Catalunya en una mateixa comunitat anomenada 'catalans'? És a dir, és un comentari integrador, cohesionador? Sent honestos, no ho sembla. És evident que el comentari segrega dues comunitats clares al Principat: els catalans que han nascut a Catalunya i els que han nascut a la resta d'Espanya -els que no han nascut ni a un lloc ni a un altre són ja del tot ignorats en l'argumentari de Rajoy. En la divisió entren els que es van traslladar des del sud d'Espanya a Catalunya amb 3 anys? Amb 5? Amb 10? Amb 20 anys? I els que parlen en català habitualment?

Publicitat

A més, el president d'Espanya deixa en evidència tot el seu propi argumentari quan diu que treballarà pel conjunt dels catalans aclarint que són els qui no han nascut a Catalunya. Els qui sí que hi han nascut s'entén que els etiqueta a tots com a independentistes i que ja mereixen la marginalitat perquè és inútil qualsevol esforç? Així, reconeix que no és un invent de Mas? Reconeix que hi ha un ampli sector independentista? Si intenta incrementar els llaços entre els nascuts a Espanya que es troben segrestats sota el règim català i la resta d'Espanya, estarà automàticament trencant llaços entre uns i altres catalans, dividint, segregant, discriminant. Entre pares -nascuts a Andalusia- i fills -nascuts a Catalunya. Ara bé, trencar Catalunya li costarà, perquè aquests pares tenen llaços amb la seva Andalusia natal, però més fort que el llaç que els uneix amb els seus fills no n'hi ha cap.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut