Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

“És un problema que TV3 no parli de res més que de la consulta i la independència”

|

- Publicitat -

No és certa l’afirmació, a banda d'injusta, que de tant en tant sentim en boca d’algun famós o algun polític normalment contrari al procés: “És un problema que TV3 no parli de res més que de la consulta i la independència”.
 

La funció d’un informatiu d’una televisió o ràdio pública, és la d’informar de les coses que afecten o passen al país. En el cas de TV3, Catalunya és l’epicentre informatiu -com no podia ser d’altra manera i com passa a totes les televisions del món-, a través del qual observem i interpretem el que passa a casa nostra, i al món. El Telenotícies, es divideix en blocs d’actualitat on la informació política i l’esportiva hi tenen un paper preponderant.
 

Publicitat

Entesos en aquestes premisses, bastant globals, si a Catalunya s’ha desencadenat un procés d’independència a causa d’unes determinades circumstàncies, i a més la majoria de la població s’hi ha abocat al darrere; el més normal és que se’n parli força una vegada el conflicte entre els dos executius –el català i l’espanyol-, és obert. Qui n’ha de parlar sinó, la televisió pública de Colòmbia? Quan ERC era residual i el discurs independentista sonava a folklòric -o a terrorisme-, d’independència no en parlava ningú a TV3. I d’això, senyors, no fa tants anys.
 

Tot això no vol dir que TV3 obri cada dia el telenotícies amb el mateix tema, ni deixi de parlar de la crisi, de les retallades, de les innovacions en salut, de política internacional, de la corrupció aquí i allà, de la crònica cultural, d’efemèrides diverses, de la dimissió del president del Barça… Una altra cosa, i que probablement és al que fan referència aquestes veus rabioses, és que no els agradi el tractament que se’n fa de la informació sobre aquest tema central i cabdal, o que directament els molesta que l'independentisme tingui protagonisme. Als contraris els pot semblar que TV3 es posiciona a favor de la independència, i a d’altres els pot semblar que no està a l’altura de la demanda social i lògica del país.
 

No confonguem el debat. Una cosa és que TV3 dediqui més o menys temps a parlar d’això en funció de l’actualitat que es genera, com es fa amb totes les informacions cabdals, i l’altra molt diferent, és que no agradi que a TV3 es parli de la independència, la qual cosa pot donar peu a que la gent es faci independentista. Ah! Aquesta gent que opina, i que potser no és espectadora habitual dels Telenotícies de TV3 o de la cadena en general, potser hauria de fer una mica de zàping per les televisions, ràdios o mitjans que es passen el dia parlant de nosaltres i no precisament per llençar-nos floretes. Aleshores enraonem sobre qui parla més de qui, i amb quins fonaments, i per a dir què.
 

No ens enganyem, la independència o la dependència, és l’eix central de les nostres vides en tant que dependre d’un Estat o d’un altre condiciona les polítiques que se’n deriven i a partir de les quals s’organitza el marc social en el que tots convivim. Així que és lògic, normal i sa que se’n parli d’això, faltaria més. I si a algú li molesta que se’n parli és perquè potser és també d’aquells als qui els fa nosa que la gent voti, decideixi, i exerceixi, al cap i a la fi, la democràcia en la seva plenitud.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut