Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Mentre alguns dialoguen, d’altres posen dinamita a les vies de diàleg

|

- Publicitat -

La manca de diàleg del govern de l'Estat és en boca de tothom a Catalunya. Rajoy lidera la intransigència del bàndol espanyol en el procés sobiranista, i això es tradueix en una extensió d'aquesta negativa a dialogar no només a molts polítics -no només del PP- sinó també a mitjans de comunicació. Rarament un ciutadà espanyol té l'oportunitat de veure, escoltar o llegir una entrevista al president de la Generalitat de Catalunya o a algun alt càrrec de l'executiu català. El programa Salvados, de Jordi Évole (La Sexta), però, ha transgredit una vegada més i ha reunit en una taula a Artur Mas i l'expresident espanyol Felipe González en un programa emès aquest diumenge a la nit. Aquest oasi s'ha emmarcat en un dia en què els bombardejos han continuat entorpint els usuaris de les vies del diàleg.

“No estem disposats a sacrificar, de cap manera, la unitat de tots els espanyols”, ha dit Mariano Rajoy en un acte del seu partit. Sens dubte, una mostra més de diàleg. També ha assegurat que garantirà el compliment de la llei i que treballarà “sense descans contra allò que crea discòrdia i divideix els espanyols”. Una actitud que, sens dubte, no divideix encara més els catalans dels espanyols. El segon partit del Congreso també s'ha pronunciat aquest cap de setmana per boca de la presidenta d'Andalusia. Susana Díaz ha deixat una frase per emmarcar: “Què els direm als catalans de pares que van venir de fora, que són fills d'estrangers?”. La líder andalusa ha demanat modificar la Constitució i ha desqualificat el procés amb l'argument que respon als interessos partidistes d'Artur Mas. També ha fet campanya pel 'no' a la independència, cosa que entraria dins la normalitat si no es mostrés contrària a la votació desprestigiant-la. PP i PSOE, units contra el diàleg. És el pa de cada dia del 2014.

Publicitat

L'excepció mencionada de Salvados i Jordi Évole ha donat l'oportunitat als espanyols de veure una conversa entre Mas i Felipe González que no ha pogut comptar amb ningú del PP -encara que no per manca de voluntat del periodista català. L'expresident de l'Estat ha exhibit arguments i espontaneïtat en la discussió que Rajoy mai serà capaç d'oferir. Això no obstant, ha caigut en la trampa de la Constitució, com tota la resta: ha dit que la Carta Magna impossibilita que Rajoy cedeixi la competència de fer el referèndum a Catalunya, ja que la sagrada escriptura no dóna espai a l'autodeterminació. Per enèsima vegada, un polític de l'establishment ha demostrat que a Espanya, les lleis -inamovibles- estan per coartar la llibertat dels ciutadans, i no per ajustar-se a la voluntat d'aquests en un moment determinat. Democràcia?

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut