Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El càncer infecta fins i tot un diccionari

|

- Publicitat -

VALENCIÀ: 2. m. LING. Llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, així com a Catalunya, les Illes Balears, el departament francés dels Pirineus Orientals, el Principat d'Andorra, la franja oriental d'Aragó i la ciutat sarda de l'Alguer, llocs on rep el nom de català”.

El menyspreu cap a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) que desprèn l'afirmació “el nuevo diccionario no sigue el espíritu del Estatuto” és tan gran que s'apropa a la insuperable incultura de qui ho ha expressat. I quan l'autor de la frase resulta que és el president del País Valencià, és senyal que el territori ha tocat fons. La polèmica generada al voltant de la definició de “valencià” feta pel nou diccionari de l'AVL és una mostra més del cordó sanitari espanyol. S'ha de posar Catalunya en quarantena i no deixar que ningú més s'infecti d'aquest càncer anomenat identitat pròpia o nació. I en cas d'infecció, s'ha d'evitar per tots els mitjans que la malaltia faci metàstasi i degeneri en independentisme. I tot allò que soni a català posa en alt risc els ciutadans. S'ha d'extirpar.

Publicitat

L'AVL va anunciar divendres passat que el nou diccionari estava llest després de 12 anys de treballs i després de l'esforç de reunir el màxim de paraules típicament valencianes. Un total de 93.349 entrades conformaven una de les grans obres que han de fer renéixer el valencià. De totes elles, però, només una, “valencià”, aixecava una polseguera de magnituds molt sorprenents en la classe política. No en el món acadèmic, sinó en el polític. Tant és així que la presentació del llibre previst per dimarts ha quedaat ajornat sine die, presumiblement per pressions. No obstant això, aquest dimecres i sense avisar, l'AVL ha desafiat el govern popular valencià publicant al seu web el diccionari complet sense avisar. L'executiu de Fabra ja ha anunciat que ha portat el text de l'Acadèmia al Consell Jurídic Consultiu valencià -que al seu torn, ja ha dit que el valencià serà allò que l'AVL determini.

Discutir la legalitat d'una investigació d'un òrgan científic, com és el cas, és com dir que el fet de descobrir un remei pel càncer no s'ajusta a la legalitat. A alguns habitants de la Moncloa i del Congreso ja els agradaria saber quin és el medicament per acabar amb el càncer català, ja que el busquen del tot desorientats. La politització i judicialització de la vida pública ha arribat a uns límits que recorden cada vegada més al nostre passat més fosc.
 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut