Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Suïssa, 26 referèndums en dos anys

|

- Publicitat -

Algú s'imagina que Catalunya pogués celebrar un referèndum amb només les signatures de 100.000 ciutadans que ho demanessin? Sí, és una utopia. Les iniciatives legislatives que sorgeixen de la població poden arribar a ser com a molt un tema més a l'ordre del dia del Parlament o al Congreso, que se'l poden treure de sobre en una estona. I si la proposta tracta de fer un referèndum, les possibilitats que s'arribi a celebrar ja són ínfimes. Tenint en compte que si ho demana la cambra catalana el Congreso pot descartar-ho per la via ràpida -com comprovarem en unes setmanes-, si ve de la ciutadania la proposta passa a ser un molla de pa que els representants del poble es poden espolsar en qüestió de minuts. Sens dubte, l'Estat Espanyol és a les antípodes de Suïssa, el paradís dels referèndums.

El sistema promou la democràcia directa real, ja que només reunint 100.000 signatures (un 1,25% de la població de 8 milions), es dóna veu a tota la ciutadania respecte a una iniciativa legislativa mitjançant el plebiscit. Amb el mateix número de firmes es pot forçar també una votació oberta a tots els suïssos per corroborar o rebutjar qualsevol llei que s'hagi aprovat unilateralment a l'Assemblea Federal, inclosa la Constitució. Entre lleis sorgides del poble i opinió sobre els textos que aprova la cambra de representants, el país helvètic ha organitzat 26 referèndums en els últims dos anys només a nivell federal. Tots, no cal dir-ho, vinculants. A nivell cantonal, si es reuneixen suports d'entre un 1% i un 4% de la ciutadania també es pot forçar la introducció, modificació o derogació de qualsevol text legislatiu, fins i tot de la Carta Magna.

Publicitat

Les suspicàcies que ha aixecat en el si de la Unió Europea el vot del poble a favor de limitar l'entrada de treballadors comunitaris d'aquest diumenge són legítimes. Ara bé, no hi ha dubte que Suïssa és sobirana -i encara ho és més pel fet de mantenir-se al marge de la UE- i encara que la majoria de la classe política helvètica se n'avergonyeixi ara, el poble és encara més sobirà en última instància que els seus representants. És una de les grans mesures que blinda de crítiques el sistema polític del peculiar estat, ja que tothom és en bona part responsable del devenir de la confederació. Tota comparació amb Espanya és una vergonya i una frustració pels seus ciutadans, en aquest moment en especial pels catalans. Ara bé, totes les queixes no poden acabar en una hipocresia barata: en cas d'una eventual independència de Catalunya, cal prendre nota del model suís per assegurar l'establiment d'una democràcia directa real.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut