Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Ho tenen mal entès

|

- Publicitat -

El govern de les illes Canàries ha acordat aquest dilluns demanar a l'executiu espanyol l'autorització d'un referèndum a l'arxipèlag sobre les prospeccions petrolíferes que Repsol pretén posar en marxa a les illes. Sense que la proposta hagi arribat al parlament insular, alguns representants de l'Estat Espanyol ja han descartat donar-hi permís. “La Constitució només permet referèndums consultius a tot l'Estat, no es regulen referèndums autonòmics”, ha comentat el ministre de Medi Ambient, Arias Cañete. “És un intent més de buscar l'enfrontament”, ha dit la delegada del govern central al territori, que també ha afirmat que el plebiscit no forma part de les competències del president canari. La pregunta que ens podem fer és: “I la sobirania nacional tampoc no és competència del poble?” Ho tenen mal entès.

La representant de l'executiu espanyol a les Canàries -a qui donar veu a la ciutadania li sembla un enfrontament-, ha arribat a dir que “prou hem patit amb la situació que ara mateix està traçant Catalunya com perquè el nostre president emuli aquestes situacions”. Qui està patint? Tota la ciutadania espanyola està patint? O bé només la jet set política i econòmica? Hi ha algú a Espanya que no pugui dormir per les nits per por a la independència de Catalunya? Lara? I hi ha algú que tingui problemes de son per a temença de descobrir l'opinió dels canaris respecte el polèmic fracking? Brufau?

Publicitat

La democràcia a Espanya cada vegada està més qüestionada. Lluny del model suís, l'Estat és cada vegada més a les mans de la Constitució i del Tribunal Constitucional que del poble. Des del moviment dels indignats fins a les reivindicacions catalanes, la base de les protestes és la manca de democràcia en estat pur, de poder de decisió del poble. I, si per causa de les mateixes mancances de l'Estat s'obre un altre front a les Canàries, la governabilitat a Espanya no només a curt, sinó que a mitjà i llarg termini serà cada vegada menys possible.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut