Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El procés a un, dos, o cinc anys vista

|

- Publicitat -

Han provat mai d'escriure una predicció sobre el propi futur en un full, tancar-la dins un sobre, i obrir-la al cap d'un, de dos o de cinc anys per veure si s'ha complert? Això es podria fer amb la conversa informal que vaig mantenir la setmana passada. De ben segur que vostès n'han tingut i tindran moltes d'aquest tipus d'ara en endavant. Pura política-ficció, però els raonaments cal tenir-los en compte fins i tot en el present. De quin parer son vostès?:
 

Xavier: Cada vegada veig més complicada la independència. No podrem fer ni el referèndum.
 

Publicitat

Oriol: Sí, home, sí! Que no ens el deixi fer Espanya no vol dir que no el farem. La clau és convocar-lo. Llavors Europa sí que haurà de dir alguna cosa.
 

Guifré: Encara que el convoquem, el discurs de 'és un afer intern' els serveix igualment.
 

Oriol: Potser sí, però llavors és quan la pressió popular ha de fer la resta. No parar, no parar, fins a aconseguir-ho.
 

Guifré: Home, realment Ucraïna se n'ha sortit de moment.
 

Xavier: Aquí guanyarà el qui aguanti més. Catalunya té molta pressa, amb la qual cosa es desgastarà i es desesperarà més aviat. Mentrestant, Espanya no té cap pressa perquè no ha de fer res. Pot ser inflexible per sempre i esperar a què Catalunya es desanimi i es frustri en algun moment.
 

Oriol: Tothom tira pilotes fora perquè no se sap la força real de l'independentisme en vots, però un cop votem, els demòcrates arreu del món obriran els ulls. El que marcarà la diferència és votar, i tard o d'hora ho farem, encara que sigui mitjançant unes eleccions.
 

Guifré: O bé votem el 9N, o bé poc després; perquè malgrat que el president Mas preveu inicialment unes plebiscitàries el 2016, és impossible que la gent aguanti una frustració referendària com aquesta durant dos anys més. Si la ciutadania vol unes plebiscitàries immediatament, les tindrà.
 

Oriol: És el que va passar amb el pacte fiscal. Suposo que com a president li toca dir que esgotarà la legislatura, però tothom sap que és improbable. És més, si l'ANC i la pressió popular en aquell moment estiren, el govern caurà igualment perquè difícilment ERC tornarà a votar uns pressupostos a canvi de res, ni CiU s'atreviria a votar-los amb PSC o PP. Seria la seva fi.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut