Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Crimea, l’última ‘margallada’

|

- Publicitat -

Catalunya no és Kosovo, d'acord, però tampoc és Crimea. La península, sempre sota influència russa, ha viscut jornades de protesta els últims dies per escapar-se d'un govern massa pro-Europa. Això ha evidenciat que el seu encaix a la nova Ucraïna no serà gens fàcil, però ni Kíev ni la UE permetran que en marxi. Que no saltin les alarmes, però. Crimea no és Catalunya.

Margallo s'ha inflat aquest dilluns a la reunió dels minstres d'Exteriors dels 28 veient que els seus col.legues comunitaris incloïen la seva petició  de rebutjar en un text unitari un referèndum a Crimea. És clar, amb l'argument que la Constitució de l'Estat remarca la 'indivisibilitat' del territori i que les lleis ucraïneses deixen clar que la península no pot fer consultes que afectin la integritat del territori ucraïnès. Preguntat sobre si ha establert paral·lelismes a la reunió entre Crimea i Catalunya ha ironitzat: “No se m'ha passat pel cap”.

Publicitat

Doncs bé, a Margallo no li convé que li passi molt pel cap ja que no té res a veure una Crimea mig ocupada per un exèrcit esfereïdor, és a dir, coaccionada per un agent extern de manera molt directa, amb Catalunya, que gaudeix de llibertat absoluta i parla sense cap soga al coll quan diu que vol un referèndum. Tot i això, si l'alternativa és la guerra, deixarà Margallo que els diaris vagin sumant i sumant morts dia rere dia abans que un referèndum d'independència? La Constitució per sobre de la vida? O amb víctimes sobre la taula sí que el recomanaria? No seria un bon missatge per Catalunya.

La cort de Rajoy potser intenta explotar encara més la idea del suport incondicional europeu a la negativa espanyola de permetre el dret a decidir català. Se li escaparà, però, un detall: a la UE li importa ben poc a quin estat formin part Crimea o Catalunya. Ara bé, de la mateixa manera que a Rússia -però amb una actitud més amable-, vol tenir el màxim nombre de territoris sota la seva influència. I sap que retenir la històrica península del mar Negre a les mans de l'ara pro-Europea Ucraïna és l'única via. Ara bé, Catalunya no té res a veure, ja que la majoria del seu independentisme vol bastir un nou estat sota els Tractats de la Unió.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut