Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Gallets i subvencionats

|

- Publicitat -

La supremacia porta a la pròpia ignorància i a l’engany dels altres per a mantenir el control del poder. Vagin amb compte i no caiguin a la trampa. Però res es pot fer quan el poder s’escorre entre els dits. Avui els presentem dos exemples:
 

Els voltors devoren el PSC. Des de l’arribada de Montilla, i sobretot des de la pèrdua de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, el PSC ha iniciat una travessia cap al naufragi. La cosa ja s’havia iniciat molt abans, però ara no hi entrarem. La cúpula del partit ha perdut pes electoral, i cos humà. Hi ha un munt de seccions locals, regidors i fins i tot alcaldes que han estripat el carnet del partit. La NEC de Maragall va néixer fruit d’aquesta desbandada de catalanistes “progres”, orfes de lideratge i de discurs catalanista. Els sectors crítics creixen, els diputats es rebel·len, i ERC principalment i ICV, que oloren el tuf del cadàver, s’alimenten de les seves vísceres. Abans d’ahir va ser Maragall, ara pot ser Toni Comín que ja ha anunciat que estriparà el carnet. A tot això, la reacció de Pere Navarro, José Montilla i d’altres dirigents és excessivament agressiva i sectària. Exercir un lideratge no és esclafar amb la teva supremacia. El PSC ha fet un procés invers de renovació al de l’ERC de Puigcercós. Les enquestes canten. Quadres metropolitans d’escassa cultura i nul·la capacitat política objectiva segueixen al comandament del partit. I la resposta a tota aquesta onada de baixes, segons Pere Navarro, és “la gent es dóna de baixa perquè no poden pagar és quotes a causa de la crisi”. És difícil sentir un argument pitjor i menys convincent que aquest.
 

Publicitat

Monago, el president extremeny, ha presentat una espècie de balances múltiples per afrontar el proper debat sobre el nou model de finançament autonòmic. Extremadura ha estat una de les comunitats d’Espanya que ha viscut més i durant més de temps de les subvencions de la resta de comunitats autònomes que ara ens trobem amb dèficit –en part, per culpa d’això-, i d’Europa. I no només no ho han agraït mai, sinó que la vehemència dels seus dirigents no té límits. Ara pretenen vendre gat per llebre i presentar-se a través d’una vídeo campanya, com una de les comunitats més productives del País i que a la vegada subvenciona d’altres, com Catalunya. Segons ells, Catalunya és la comunitat més subvencionada d’Espanya. Hi sumen el FLA, que és el préstec que ens fa –amb interessos- l’Estat espanyol amb els nostres propis calés. Es vanten de ser contribuents nets perquè compleixen amb l’objectiu de dèficit, i diuen que el 38% dels extremenys censats treballen a d’altres comunitats, tot una fàbrica de recursos humans, vaja. Així, aprofiten per reivindicar quilòmetres d’AVE, perquè ara mateix no n’hi ha cap, però a la vegada diuen que la gent està molt repartida al territori i tenen més despesa per habitant en serveis socials. De ben segur que aquests estan pensant en anar a treballar amb AVE cada dia. Com és possible demanar un millor repartiment dels recursos -encara més diners-, si segons ells son tant productius? El món al revés.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut