Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

L’independentisme segons Sant Moody’s

|

- Publicitat -

Que un organisme tan influent com Moody's hagi esmentat l'independentisme català ja és tot un èxit. Qui li hauria dit a aquell militant de la causa fa uns anys, quan només eren quatre gats qui ho defensaven, que Moody's parlaria del fenomen. De fet, fa uns anys, i amb l'estelada com a únic argument, el somni d'assolir la plena sobirania passava per emular Macià proclamant-la des del balcó de la Generalitat. Res més lluny de la realitat. Ara tothom ha après que el reconeixement internacional és bàsic perquè sigui vàlid -els últims que se'n van adonar, els de SI, ho van fer massa tard-. El món comença a parlar de l'existència de la reivindicació, però encara no la veu probable. Ja és un pas. Com a mínim aquesta és la previsió de Moody's.

L'agència de ràting creu que en els propers mesos el protagonisme del procés augmentarà, no hi haurà consulta el 9 de novembre, però a canvi hi haurà eleccions anticipades. Tot i això, Moody's diu que no és molt probable que en dos o tres anys Catalunya sigui independent. Els polítics del país han assegurat que no volen sortir-se de la legalitat vigent i que es tirarà endavant sempre que es mantingui l'euro, coses que per l'agència són difícils de conciliar amb arribar a l'objectiu dels sobiranistes. La influent empresa també assegura que no s'estan fent preparatius pràctics per la independència i que només un terç de la població catalana defensa de manera fèrria la creació d'un nou estat. S'hauria de veure en què es basen, a banda de “la majoria d'observadors”, com diuen.

Publicitat

En definitiva, treu ferro a l'assumpte donant unes perspectives pessimistes pel procés ja que probablement no veu prou valentia dels dirigents i sobretot perquè no preveu que la societat civil catalana pugui canviar el decurs de la història. De fet, forçant que tot aquest procés polític s'engegui, ja ho ha fet. Però és el que no sap Moody's és que sí, els ciutadans han parlat, però ni molt menys han dit que han arribat al màxim de les seves reivindicacions i que no exigiran res més, o que es rendiran quan Rajoy acabi de frenar la consulta. En l'era de les tecnologies, dos o tres anys és una eternitat. I si no, que ho preguntin a Ucraïna, Crimea, Tunísia o Egipte. L'agència de ràting pot quedar-se en el futur, doncs, Moody's i a la gàbia.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut