Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Un diàleg que hem de buscar a fora

|

- Publicitat -

El PSC ha viscut una setmana més en el seu progressiu però ràpid desballestament: crítics que han de gestionar, militants que es donen de baixa i ex-dirigents que no només se'n van sinó que donaran suport a una altra força a partir d'ara. Els socialistes es desquarteren, es difonen i es fan petits en la gran massa de soroll que està provocant el procés sobiranista, però enmig de tanta misèria, una petita bona notícia: el Financial Times, en el constant seguiment dels independentismes europeus, ha assenyalat aquest divendres la tercera via com a possible solució. Si els de Pere Navarro de veritat la defensessin amb convicció, encara podrien agafar-ne idees.

És evident que l'article no menciona la formació amb seu al carrer Nicaragua, però sí que posa de manifest una idea per solucionar els problemes basc, català i escocès: el federalisme asimètric. El rotatiu britànic comenta que Catalunya s'emmiralla amb Escòcia, aquesta amb Euskadi, i aquesta a la vegada amb Catalunya, ja que totes volen gaudir dels millors avantatges per exemple en matèria fiscal, però que tenint en compte que la independència pot semblar molt complicada si l'han d'acordar amb Espanya o el Regne Unit -que amenaça de vetar la lliura i la UE a Edimburg-, un federalisme asimètric els donaria molts dels beneficis de la independència.

Publicitat

Ara bé, al diari -amb molt bon criteri-, li sembla impossible ja que tant Madrid com Londres advoquen per la igualtat entre tots els territoris de manera constant per no haver de donar més autogovern a qui realment ho demana. “Negar la llibertat en nom de la igualtat és un concepte jacobí obsolet”, afirma. En aquest sentit, afirma que no hi ha cap motiu perquè algunes regions, les que tenen un fort sentiment de nació, no puguin tenir més autogovern que d'altres si és això el que volen. Catalunya tampoc ho entén, el que passa és que no entén des de fa més de trenta anys, quan es va posar en marxa el café para todos. Massa anys intentant el que ara projecta el Financial Times. Ara és potser massa tard, però.

Per cert, algun dia s'haurien de comptabilitzar els articles en diaris espanyols que realment tenen la intenció de trobar una solució a les reivindicacions catalana i basca, i comparar-ho amb la gran quantitat de reflexions constructives en rotatius estrangers. El diálogo -entre moltes cometes- de Rajoy es pot extrapolar a tots els mitjans mesetaris. Vergonya.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut