Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Per darrera

|

- Publicitat -

Segons el Herald Scotland, el president del Parlament europeu i candidat continental dels socialistes, Martin Schulz, hauria frenat personalment l’informe sobre la incorporació per la via ràpida d’una possible Escòcia i Catalunya independent a la UE.
 

Ningú no coneix exactament el contingut d’aquest informe, que no s’ha pogut filtrar de moment, però fa un mes es deia que es publicaria un informe on s’explicarien els marcs legals que facilitarien els processos d’ampliació interna dels Estats la UE. El propi diari escocès es va fer ressò aleshores de quin era el pla previst i acordat per l’SNP en cas d’independència per a reincorporar Escòcia a la Unió Europea de forma molt ràpida a través d’unes modificacions puntuals dels tractats de la unió.
 

Publicitat

Cal destacar que és la segona vegada que es paralitza aquesta iniciativa. Fa uns mesos, els partits majoritaris europeus van vetar l’elaboració d’un informe similar. Però, perquè tant d’interès a vetar aquest informe? Schulz s’agafa a l’excusa que no vol interferir en els debats independentistes, però el fet és que Barroso i alguns comissionats de la UE no paren d’emetre opinions sobre la inconveniència de la independència d’Escòcia o Catalunya. No és això interferir ja?
 

Schulz és l’aspirant socialista a rellevar Barroso en el càrrec. Les eleccions europees son d’aquí dos mesos i el moment és crític. Si l’informe hagués sortit favorable als interessos del Regne Unit o de l’Estat espanyol, és possible que sí que hagués vist la llum. A Escòcia especulen en base a això: si Schulz ha hagut de fer servir la seva influència personal com a president del parlament europeu per bloquejar l’informe, és que aquest contenia informació explosiva que podia fer detonar la campanya, i les seves aspiracions a rellevar Barroso.
 

Si aparegués un informe que fos favorable a la reincorporació ràpida -com marca el sentit comú-, de Catalunya i Escòcia a la Unió Europea; el govern Rajoy quedaria despullat de qualsevol argument i la independència de Catalunya rebria l’impuls definitiu, mentre que David Cameron s’ennuegaria amb el referèndum escocès.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut