Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

“Comença a decidir”

|

- Publicitat -

Ahir s’iniciava una campanya a internet a favor d’un dels cinc candidats del PSC a les primàries obertes de Barcelona, que escollirà el cap de llista de la formació el 29 de març en primera volta. Kim Aulet (@elsomatent) començava a viralitzar a través d’una entrada al seu bloc el hashtag #indyXmarti, inspirat en la campanya pro independència d’Escòcia #indyrally, amb l’objectiu de proposar que el poble participi en el procés de primàries i aconsegueixi fer alcaldable del PSC l’actual president del Grup Municipal, Jordi Martí.
 

La crida ha tingut un ressò inesperat, i molta gent s’hi ha abocat. Molts mitjans -inclòs l’ABC- n’han parlat. El tema no és menor: la cúpula del PSC podria deixar d’acariciar l’única llàntia que rellueix a les vitrines del carrer Nicaragua si la gent fa alcaldable el candidat sobiranista. L’aparell socialista podria patir les conseqüències d’obrir un procés com aquest a la ciutadania en general, i que creien controlat amb l’aterratge del candidat oficial. Sigui Jordi Martí independentista o no, les seves discrepàncies son ben evidents pel que fa al procés en relació a la direcció. El desembre abandonava la direcció de la delegació catalana del PSOE, i s’abstenia també en la votació sobre l’adhesió de Barcelona a la Declaració de Sobirania. La resta dels seus companys votaven no en aquest punt, seguint el mandat de Pere Navarro.
 

Publicitat

El poble sembla agrair la dedicació real de Jordi Martí amb aquesta campanya iniciada i que porta dos dies fent bullir l’olla al món virtual. Martí apareix en les fotografies oficials distribuïdes sostenint un cartell de campanya amb el lema “Comença a decidir”, deixant entreveure una estelada penjant en un balcó al fons. De forma molt subtil, Martí pica l’ullet al sobiranisme, i no desaprofita l’oportunitat del procés per posicionar-se a favor de la necessitat dels catalans de votar, en un apunt final del seu vídeo de campanya.
 

Jordi Martí i Carmen Andrés són els dos únics candidats que poden presentar una experiència contrastada com a regidors a l’Ajuntament de Barcelona. La diferència, com poden suposar, és que Andrés s’ha mostrat molt propera a Pere Navarro. Tanmateix, les travesses apunten cap a una victòria final de Jaume Collboni, el candidat afí a la direcció, si les coses no s’escalfen massa. Aquestes son les previsions inicials de Pere Navarro, Balmón, Iceta, Lucena, Zaragoza i altres, si el poble no ho canvia. Collboni ja ha anunciat la renúncia a l’escó parlamentari per centrar-se en Barcelona i jugar-se el seu futur a unes primàries que ara es posen interessants.
 

De les dues candidates restants, Laia Bonet és l’altra persona que opta al lloc de cap de llista amb un perfil més proper al dret a decidir. A diferència de Collboni i Sampere, Bonet és la candidata aterrada de l’àmbit parlamentari que s’ha treballat amb més sinceritat aquesta campanya –no és diputada, i ha rebutjat en dues ocasions l’oportunitat. L’altra és Rocío Martínez-Sampere, que com Collboni va votar “no” amb la cúpula socialista en la votació de gener en què el Parlament va aprovar demanar un referèndum acordat i legal a Madrid, tal i com defensava el propi PSC en el seu programa.
 

Un simple article d’un internauta ha posat en alerta l’espanyolisme dominant del PSC, i a Madrid tremolen només d’imaginar-se la combinació “Barcelona, capital d’Estat”. El que està clar, és que tota iniciativa que enganxi el PSC al procés endegat és bona.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut