Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Tardor ardent, Catalunya independent?

|

- Publicitat -

Catalunya viurà un fenomen gairebé inèdit durant els últims mesos de l'any: la tardor serà més càlida que l'estiu. De fet, la previsió és que els termòmetres bulliran, però que les fortes tempestes seran molt freqüents. Un patró que només s'ha seguit en dues ocasions des que es va començar el registre de temperatures, precisament l'any passat i l'anterior. El fenomen meteorològic s'ha denominat com a 'tempesta de sobiranisme', i la ciutadania del país ha d'estar preparada per quan arribi el moment.

2012: Després de la manifestació més gran de la història i de la negativa de Rajoy a negociar una millora fiscal per a Catalunya, a l'inici de la tardor Artur Mas convoca eleccions. Dos mesos frenètics pels partits, que han d'adaptar-se a una societat que marca el pas, acaben amb un 'doblet' sobiranista i un acord de governabilitat amb compromís de consulta que fa obrir la capsa de pandora a Espanya.

Publicitat

2013: Després de la cadena humana, comença la tardor amb els partits sota pressió de nou i els dos següents mesos, que tornen a ser frenètics,  acaben amb un acord majoritari per establir la data i pregunta de la consulta. La ira del nacionalisme espanyol es comença a descontrolar.

2014: Una altra mobilització que hauria de ser també massiva i on el simbolisme del Tricentenari hauria d'arribar al clímax ens durà, inevitablement, a la tardor. L'ANC anunciarà el 5 d'abril quina serà l'acció, encara que ja es rumoreja una baixada de torxes com a possibilitat. En tot cas, només quedaran dos mesos per la consulta, i el possible escenari ja es comença a dibuixar: La presidenta del PP a Catalunya ha projectat aquest dijous al Parlament una suspensió de la llei de consultes -i una possible convocatòria de consulta- pel Tribunal Constitucional mentre que el president Mas ha garantit que el 9 de novembre posarà totes les urnes necessàries per votar. Alhora, l'ANC ha cridat a la mobilització entre l'11 de setembre i el 9N.

Catalunya treurà fum durant la tardor de nou, després de tornar a estar a l'expectativa la resta de l'any com va passar el 2012 i 2013. La diferència aquest any, però, ha de residir en l'actitud del poble. Una acció massiva l'Onze de Setembre serà molt beneficiosa pel procés, però aquest cop s'ha d'aguantar la pressió directa al carrer fins al novembre, per no arriscar-se a que la classe política descarrili o canviï de sentit, i per evidenciar la vergonya antidemocràtica que pot perpetrar l'Estat espanyol. Plaça Tahrir, 15-M, Maidan són les idees que passen pel cap. A algú se li ha acut alguna altra?
 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut