Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Elucubracions margallines (I)

|

- Publicitat -

El museu d'història d'una hipotètica Catalunya independent haurà de reservar un lloc, sens dubte, al ministre Margallo i els seus informes. L'últim pot arribar a ser una peça clau perquè historiadors i catalans del futur entenguin quin era l'embrionari argumentari espanyol contra la independència a mesos de la tardor ardent de 2014. Declaracions, insinuacions, amenaces i en definitiva soroll a tort i a dret es condensen en 14 pàgines de previsions concretes sobre l'economia catalana. El públic en general no sap el detall del document, tret de les quatre dades a mode de conclusió, ja que els mitjans ja han enfocat la polèmica en la possible compareixença del ministre d'Exteriors al Parlament per exposar el text. Val la pena, però, endinsar-nos en les entranyes de l'última eina del govern espanyol, de l'última margallada. Ho farem en l'article del proper dilluns, i per anar fent boca, fem cinc cèntims de les sensacions personals després d'una lectura a fons:

En primer lloc, resulta sorprenent que de manera tan explícita el ministeri s'imagini una Catalunya independent, humanitzant d'alguna manera el monstre i donant a entendre que hi hauria opcions de segregació. D'altra banda, tot gira al voltant de la premissa 'Catalunya quedarà fora de la UE'. L'informe cita conseqüències d'una independència amb un “la salida de la UE supondría…” o similar en unes 20 ocasions.

Publicitat

El treball de l'equip de Margallo es presenta com “imparcial” i amb informació “objectiva” aportada per experts. A la pràctica, però, és obvi que no pot ser impacial en tant que està fet per un actor implicat, i també tenint en compte que absolutament cap de les suposicions que fa en el supòsit d'una Catalunya independent seria bona pel nou estat. A més, la professionalitat que es vol atorgar el document queda en evidència en les conclusions, on trobem una taula amb milers de milions d'euros que Catalunya deixaria d'ingressar per diversos conceptes sota la capçalera “por dar sólo alguna cifra”. En tenen més i no van tenir temps o ganes de completar les dades? En la part de sota de la taula, una mena d'aclariment on es pot llegir: “Por cada 100.000 turistas de otras CCAA que dejan de ir a Cataluña, ésta pierde 15,5 y por cada 100.000 extranjeros la pérdida es de 97 millones de euros”.

Les conclusions i els arguments que repassarem dilluns posen en evidència que l'informe no és el més complet ni el més treballat de la democràcia espanyola, que s'ha fet a corre-cuita i que d'altra banda moltes de les afirmacions que es fan de manera contundent són en el fons elucubracions arbitràries sense massa fonament. En qualsevol cas, l'estratègia del catastrofisme en una eventual independència continua i es continua deixant de banda el model britànic de seduir els escocesos amb els avantatges de continuar junts i deixant en un segon pla els horrors de la independència.
 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut