Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Elucubracions margallines (i II)

|

- Publicitat -

Reprenent el fil de l'últim informe del gabinet Margallo, de caire econòmic, és d'especial interès el fet que els arguments en contra de la independència que s'han anat insinuant s'hagin posat per escrit. I ho és perquè el sobiranisme tindrà una bona base per saber a quins arguments haurà d'enfrontar-se en una eventual consulta i també perquè en un futur sobirà el reguitzell de raons que s'hi donen poden ser profètiques o motiu de burla i prova de la desesperació espanyola. També, però, destaca pel poc fons, per la poca feina que hi ha darrera de moltes de les afirmacions que es fan a la babalà. A continuació, un recull d'algunes idees:

“Catalunya perdria un 3,8% del seu PIB amb la reducció de les exportacions fora d'Espanya, i un 15% més amb el descens d'exportacions a l'Estat”. Per què, aquest descens tan exagerat? És clar, es dóna per sobreentès que Catalunya quedaria fora de la UE i una munió d'aranzels l'aïllarien del món.

Publicitat

 – “Deslocalització d'empreses per la manca d'activitat econòmica, i arran de la deslocalització, fuga de talents”. S'ha de tenir estómac per amenaçar amb una fuga de talents quan l'èxode d'espanyols arreu del món des de 2008 ja és motiu d'estudis de tot tipus.

“La seva localització estratègica deixaria de ser interessant, al no formar part de la UE”. És que potser canviarà de lloc físic del nou estat sobirà? Passarà a ubicar-se fora de la Via Làctia?

“La no pertinença a l'Eurozona podria suposar un efecte negatiu sobre els turistes de la zona euro, principal turisme emissor a Catalunya”. Han estat mai a Londres els homes de Margallo? I a Nova York? Té realment alguna lògica aquest intent de profecia?

“Després d'assumir la part del deute públic espanyol, Catalunya tindrà un deute públic del 78%”. En la introducció del document es deixa entreveure que Espanya vetarà qualsevol intent del Principat d'entrar a la UE. Tenint en compte que el deute va a nom de l'Estat Espanyol, algú veu tan automàtic que Catalunya pagui? Aquí tothom juga amb foc.

“Catalunya podria demanar tenir l'euro tot i no formar part de la UE, com Andorra, Mònaco o San Marino, però la major mida i obertura de l'economia catalana, no sembla probable que el BCE, amb l'afany d'aconseguir l'objectiu de l'estabilitat de preus, recomanés que Catalunya usi l'euro”. La sensació que dóna el text és que l'objectiu d'Europa serà aïllar i castigar Catalunya després de la independència. Ja li agradaria a Margallo, està per veure encara.

“Si Catalunya adoptés una nova moneda, hauria de declarar-se insolvent, ja que el deute l'hauria de pagar en euros”. Continua l'estratègia de la por i les previsions catastrofistes sense cap matís positiu.

“Si Catalunya no és part de la UE, el flux que arriba al Port de Barcelona es veurà possiblement mermat en benefici a d'altres propers, com ara el de València”. És clar, les aigües catalanes esdevindran molt perilloses si mai arriba el dia D.

Segons el ministeri d'Exteriors espanyol, però, no hi ha absolutament cap matís positiu a marxar d'Espanya. I per què hi ha tants ciutadans que reclamen la independència? Sens dubte, tots convençuts pel propi Artur Mas. Sort de l'informe Margallo que, com diu a la seva introducció, és totalment imparcial.
 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut