Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El tret per la culata

|

- Publicitat -

La inversió estrangera a Catalunya va augmentar el 2013 fins assolir xifres de rècord. 3.511 milions d’euros d’inversió (un 31,5% més que el 2012), situen l’any 2013 en el segon any de més inversions de l’històric, només per sota de 2010.

Qui és capaç de dir ara que amb la independència de cop marxaran tots els inversors i Catalunya esdevindrà un ens flotant a l’espai lluny de qualsevol forma de vida terrestre o extraterrestre? Creuen realment que els inversors estrangers que acaben d’implantar-se vénen a fer unes vacances fins el 9 de novembre, i el dia 10 marxaran en massa si el poble vota SÍ+SÍ? Doncs preguntin-li al ministre Margallo, ell sí que ho creu i ho diu: “Deslocalització d'empreses per la manca d'activitat econòmica, i arran de la deslocalització, fuga de talents”.

Publicitat

L’escenari internacional també se’ls complica. Espanya ha interpretat malament la conjuntura de l’àmbit internacional, i les previsions del laisser faire comencen a desfer-se. L’Estat s’ha empassat el regal enverinat de la DUI de Crimea, i ha picat a l'hora de comparar la situació de la península amb Catalunya. El ridícul ha estat tan escandalós, que el propi PP s’ha hagut de retractar. El portaveu del PP al Congreso, Alfonso Alonso, ha comentat aquesta setmana que la situació bèl·lica que es viu a Crimea no hi és a Catalunya, però segueix unint-los la “il·legalitat” del procés. Ara es desvia l’atenció contra l’ANC.

D’altra banda, Espanya compta amb el cop al ventre anímic del NO a la independència d’Escòcia, tot un fet desmotivant per a les aspiracions sobiranistes catalanes. De fet, la majoria de ciutadans crèiem que era un greu error posar la data del referèndum català després del 18 de setembre (quan Escòcia votarà), pel mateix motiu.

Doncs les previsions es desfan a mesura que el miracle escocès comença a veure’s possible a Edimburg. Avui dijous hem conegut que el “sí” a la independència d’Escòcia ja arriba al 40% segons la darrera enquesta. El 45% seguirien votant “no”, i hi hauria un 15% d’indecisos. Els càlculs atorguen un 47% al “sí”, i un 53% al “no” si no comptem els indecisos. S’imaginen que Salmond obra el miracle i Escòcia vota “sí” el setembre, mes i mig abans del referèndum català?

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut