Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El TC força la insubmissió o el final de trajecte

|

- Publicitat -

L'Estat Espanyol torna a menysprear el poble de Catalunya anul·lant no ja una llei del Parlament, sinó una definició sobre si mateix per boca del seu Parlament, un estat d'ànim i una voluntat de futur. Imposa el que han de ser a 7,5 milions de catalans, els condemna al silenci, els posa un esparadrap a la boca. I ho fa per segona vegada en quatre anys: el 2010, la sentència sobre l'Estatut ja prohibia que Catalunya fos una nació, vetant així un poble a expressar-se. La gravetat de la sentència d'aquest dimarts és la mateixa, per bé que el poble havia referendat el text retallat fa quatre anys.

La Declaració de Sobirania ja no és legal. Han calgut 14 mesos perquè el Tribunal Constitucional la tombi al·legant que Catalunya no pot ser sobirana tenint en compte que, segons l'Estatut -que ja van esmicolar-, és una Comunitat Autònoma. Òbviament, la soberanía nacional i els primers articles de la Constitució són l'altra justificació. Si el que està en qüestió és el fet que Catalunya ja ha deixat de voler ser una Comunitat Autònoma, quina justificació és aquesta? Si Catalunya vol canviar el seu status i Espanya no vol que ho faci, preval Espanya, oi? Silenciar i imposar a les minories -sobretot les que són majoria a un territori-, un dels tradicionals grans errors de la història. El TC, com si fos un putxinel·li de l'establishment espanyol -el poc crèdit que li quedava de l'última dècada el va perdre amb el nomenament de l'actual president-, cau en aquest error tan repetit en la humanitat. I Espanya, i potser Catalunya, el pagarà car.

Publicitat

El Parlament de Catalunya havia intentat evitar l'anul·lació de la Declaració al·legant què no té contingut jurídic, però a la pràctica és la base de tot el full de ruta des del pacte de governabilitat CiU-ERC de fa un any i mig. Fer una llei de consultes i convocar un referèndum quedava emparat pel document, que ara ja no és legal. Si el bloc sobiranista vol continuar fent passos per complir el seu compromís, ara ja no té alternativa: ha de començar a trencar amb la legalitat espanyola. El 8 d'abril els diputats del Congreso els ho deixaran clar. Pel que fa el poble de Catalunya, la tasca és evident: continuar pressionant els seus representants polítics. La decisió del TC facilita la tasca, ja que és un element més del caldo de cultiu. Cada vegada de manera més clara, Catalunya està abocada a una tardor ardent.
 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut