Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Euskal Herria desperta

|

- Publicitat -

Separatisme als parlaments autonòmics i al Congrés dels Diputats, consultes populars, manifestacions, cadenes humanes… Són els símptomes d'una epidèmia molt estesa al nord-est del Regne d'Espanya: l'independentisme. Per sort, durant els últims anys els dirigents espanyols i els seus acòlits al levante español han sabut posar en quarantena i construir un cordó sanitari al voltant de la regió on el virus s'ha estès irreversiblement per evitar contagis. Sens dubte, una bona estratègia per focalitzar-se a combatre la infecció i no preocupar-se de res més. Ara bé, la consulta popular sobre la independència d'Euskal Herria que s'ha celebrat aquest diumenge al municipi navarrès d'Etxarri Aranatz fa pensar en el pitjor dels malsons: l'independentisme sorgit de la societat civil i per via exclusivament pacífica es pot haver contagiat a Euskal Herria.

Com va dir el representant del PNB al Congrés dels Diputats Aitor Esteban dimarts passat al debat sobre la consulta catalana, Espanya té dues patates calentes: la catalana i la euskal patata. ETA és cada vegada més a prop de la desaparició, els abertzales són a un pas de ser primera força al parlament basc, la consulta popular simbòlica de diumenge es podria estendre com a Catalunya els anys 2009, 2010 i 2011, i el 8 de juny d'enguany se celebra una cadena humana. Faltarà que els sectors nacionalistes més porucs del País Basc facin el pas, com l'han fet durant l'últim lustre molts catalans, i també que el PNB es vegi arrossegat per la marea abertzale, com s'hi ha vist CiU.

Publicitat

De moment, ja tenen el seu Arenys de Munt, amb una participació i suport del 'sí' molt similar. Sens dubte, són molts paral.lelismes entre els processos català i basc, que es podrien multiplicar en els propers mesos i anys. És evident que si Catalunya arriba a ser independent en un marc pacífic i amb un mínim suport internacional la fitxa basca del puzzle espanyol es començaria a desenganxar. 'La balcanización de España', cèlebre profecia d'Aznar, podria ser una realitat. Tot es decidirà en com jugui les fitxes Rajoy els propers mesos.
 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut