Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Enquestes de Pasqua

|

- Publicitat -

Gairebé ningú parla de l’enquesta d’avui de La Razón, en la que el diari espanyol afirma que els contraris a la independència de Catalunya ja superen els independentistes. En concret diu que el no guanyaria amb un 42,9%, mentre que el sí tan sols arribaria al 39,5%. L’enquesta del diari del Grupo Planeta dóna per bones aquestes dades sense treure el 9,2% d’abstencions i el 7,7% de “blancs”, opció que no figurarà en les paperetes. És més, encara no hi ha cap enquesta que hagi atorgat al “no” un tant per cent superior al “sí+sí”. El problema és que les tres possibles respostes al referèndum (“sí+sí”, “sí+no” i “no”) donen massa joc als unionistes.
 

El Mundo ha tret també aquest dilluns de Pasqua la seva enquesta en la que diu que el 46% d’espanyols apostarien per anul·lar l’autonomia de Catalunya si aquesta realitza finalment el referèndum. La xifra augmenta fins el 50% entre la gent que creu que Catalunya convocarà la consulta sí o sí. El percentatge s’enfila fins el 70% quan se’ls pregunta quina és la resposta a la futura Llei Catalana de Consultes: TC. Gens malament l’esperit democràtic de l’Estat del que encara formem part.
 

Publicitat

No es desmoralitzin pels titulars i la multitud d’enquestes tendencioses que cridaran al desànim, a la desmobilització, i a intentar embarrancar el vaixell que a hores d’ara navega rumb a Ítaca. D’entre totes les enquestes del dia, la més interessant és que ha publicat avui The Scotsman: els partidaris del “no” a la independència escocesa han baixat del 46% al 42% en un mes, mentre que els partidaris del “sí” es mantenen en un 39%. Si traiem l’abstenció, les xifres voltarien el 47-48% pel “sí” contra el 52-53% pel “no”. El miracle escocès cada vegada més a prop, malgrat el “poc” suport popular.
 

Per no passar quasi bé res aquests dies, l’ABC tampoc es queda enrere en la lluita de titulars antisobiranistes, i en aquest cas posa l’ull a Euskadi, que poc a poc va traient el cap. Diu que el cost de la independència basca seria de 5.000€ a l’any per ciutadà [basc]. Dubto que els missatges apocalíptics de Madrid quallin massa en una societat que tradicionalment ha fet poc cas a Madrid. Poc o molt aquests diaris acompanyen les seves dades amb les recents declaracions del lehendakari basc Urkullu que ha començat a llençar missatges en clau sobiranista ara que s’estan iniciant moviments cívics en aquell país que criden a seguir el model de la Via Catalana, per fer-se sentir.
 

Espanya camina cap a la seva autodesintegració per molt que dolgui a les seves capçaleres, però ara que és Sant Jordi els seus cavallers protectors en sortiran al rescat. Soraya Sáenz de Santamaría diu que es reunirà amb editors catalans per aquesta Diada. Suposem que els assessors de la Moncloa creuen que serà una bona manera de generar bona imatge del govern central la de veure la vice-presidenta entre roses i llibres. La tercera via també farà els seus moviments, però diu que esperarà fins després de les eleccions europees per donar inici a la campanya per la reforma constitucional, per no intoxicar la campanya. Que gentils. És el que han decidit en una reunió secreta Rubalcaba i Pere Navarro. Sense voler reconèixer explícitament el dret a l’autodeterminació, volen provar de donar contingut al “Sí+No” per fer realitat el somni de l’enquesta de La Razón. Compte amb els trilers.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut