Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La premsa també vol jugar a influir

|

- Publicitat -

I un bon diumenge de principis de maig, quan les flors de primavera comencen a fer-se veure, una de les principals capçaleres escoceses, el Sunday Herald, publica una portada de disseny on es posiciona rotundament a favor de la independència d’Escòcia. És el primer mitjà d’aquest país que ho fa. Els favorables al “yes” tornen a optar per cremar un cartutx gros a quatre mesos i mig vista del referèndum definitiu. El darrer tro cremat havia estat la presentació del Llibre blanc per la Independència, on es desgrana com seria el futur Estat escocès.
 

Aquesta capçalera ve motivada pels bons resultats en els darrers sondejos dels partidaris de la independència, que han aconseguit pràcticament ja equiparar el percentatge de suports amb el dels contraris, que ara ja només es mantenen lleugerament per sobre. El Sunday Herald, a més, aprofita la seva difusió entre els seguidors de l’SNP d’Alex Salmond, un partit que a la vegada ostenta la majoria absoluta al parlament escocès, i al que ha donat el seu suport els anys 2007 i 2011. Veurem si el missatge cala i convenç, i quina és la reacció dels mitjans unionistes escocesos.
 

Publicitat

Una situació clarament diferent a la que vivim aquí. Les capçaleres nostrades que tenen més tirada a Catalunya es mostren contràries a la independència però ho expressen de forma més sibil·lina, sobretot perquè el debat no s’ha pogut produir amb normalitat ja que encara estem lliurant la batalla prèvia, la de poder exercir el dret a decidir. Així, fins que el president Mas no convoqui el referèndum (també d’aquí a quatre mesos), difícilment veurem a cap mitjà postular-se en un sentit o un altre de forma tan clara, i probablement encara menys si Madrid bloqueja la convocatòria. D’aquesta manera, doncs, entraríem al següent estadi informatiu:
 

Quin tipus de capçaleres publicaran La Vanguardia, El Periódico, El Punt Avui o l’ARA quan Madrid anunciï que envia la consulta al TC? I si el govern de Catalunya decideix tirar endavant igualment, què diran aleshores? Però la gran pregunta és: de debò els grups empresarials i polítics al darrere dels grans diaris de Catalunya i d’Espanya creuen que la premsa influirà decisivament ara que les xarxes socials tenen el poder? Per què si fos així, i tothom adoptés el credo dels diaris de manera proporcional a la seva tirada i vendes, l’independentisme mai hauria arribat a ser el que és, oi?

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut