Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

270 accions espanyoles per la independència

|

- Publicitat -

Sorprenent. Molt sorprenent. El president espanyol amb menys oratòria en dècades, Mariano Rajoy, s'ha dignat a concedir una entrevista aquest dimarts, cosa que ja és notícia. I ho ha fet a la Cadena SER, on ha repetit per enèsima vegada la voluntat de dialogar-ho tot menys la consulta catalana. Ha tornat a dir que no pot acceptar-la a causa de la negativa del Congrés el mes passat o del TC a la Declaració de Sobirania. Fins i tot es podria entendre de les seves paraules que li semblaria bé permetre-la, però que des del seu modest càrrec de president d'Espanya no té prou poder.

Sobre una reforma constitucional, ha afirmat que no és contrari a parlar-ne, però que ha de ser qui la vulgui impulsar qui ha de moure fitxa. Si es refereix al PSOE, té raó. Els de Rubalcaba, però, tornaran a passar la pilota al PP i el joc dels trilers continuarà sense cap canvi. Els dos discursos són un engany per igual, ja que han creat un debat inexistent. En tot aquest serial, el problema és Catalunya. I Catalunya no vol canviar la Carta Magna, sinó votar.

Publicitat

L'estratègia espanyola per fer descarrilar a escala nacional la crisis independentista -com anomena al procés El País– es basa, doncs, en despistar, en la batalla judicial i en els arguments legals. A petita escala, però, la tàctica és la mateixa: la delegada del govern espanyol ha interposat 270 denúncies a municipis catalans relacionades amb el sobiranisme fins aquest dilluns. Són 270 accions contra la voluntat dels ciutadans, ja que totes les demandes de Llanos de Luna qüestionen decisions preses en plens municipals democràticament escollits.

Es reprodueix el patró: el govern espanyol segueix intentant boicotejar la democràcia a Catalunya, però no actua per reconvertir els nous independentistes, que és el problema de fons. Les accions de Llanos de Luna i Rajoy més aviat aconsegueixen el contrari. Per què, en lloc de demandar-los, no es pregunten com és que cententars de pobles catalans han deixat d'hissar la bandera espanyola, han declarat la sobirania fiscal, s'han declarat territori català lliure i sobirà o paguen una quota a una associació independentista com l'AMI?
 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut