Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Mas-Colell contribueix al caldo de cultiu

|

- Publicitat -

Andreu Mas-Colell ha obert aquest dissabte un altre front: el dels pressupostos i el sostre de dèficit de 2015. Un debat que s'obre ben aviat, però que és inevitable perquè la probabilitat que Catalunya sigui independent o bé que no depengui de les directrius espanyoles abans que s'acabi l'any són molt properes a zero. De nou, l'Estat pot carregar els ajustos a les autonomies mentre es dedica a baixar impostos, segons el conseller d'Economia, cosa que aniria molt bé a Rajoy en vigílies de les eleccions al Congrés dels Diputats. Una altra amarga discussió amb l'Estat on la Generalitat no podrà dir la seva d'igual a igual, així que tindrà totes les de perdre.

Mas-Colell fa veure als catalans, doncs, que hauran de patir una altra humiliació a les portes del 2015, que se suma a les dels últims anys en el no-compliment de les disposicions addicionals estatutàries i en les imposicions del sostre de dèficit. Ha deixat clar que el nou sistema de finançament “pinta molt malament” i que l'asfíxia continuarà. Unes declaracions, a prop de mig any de debatre els pressupostos de 2015, que fan bullir la sang dels sobiranistes i són un element pel caldo de cultiu que ara fa xup-xup i que a la tardor estarà al punt. La lògica, però, apuntaria a una pròrroga dels comptes d'aquest any. Fins i tot, també, es pot considerar una insubmissió a les directrives espanyoles, que són, però, en essència les d'Europa, així que Catalunya es podria guanyar l'enemistat de la UE.

Publicitat

Un altre element que influirà en el futur és la votació d'aquest dissabte per decidir els membres del secretariat nacional de l'ANC en els propers 12 mesos. Carme Forcadell ha estat la candidata amb més vots segons els resultats provisionals, així que amb tota probabilitat ocuparà de nou la presidència de l'Assemblea. És el mandat més decisiu per la societat civil, el secretariat nacional de l'ANC i la seva presidenta. Carme Forcadell té un any per continuar fent història. Ara bé, alguna cosa fa pensar que la seva història com a protagonista del procés no acabarà d'aquí dotze mesos.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut