Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La mutilació del folklore català només deixa un camí possible: la “V” de Victòria

|

- Publicitat -

[…]
 

En dolça contemplació
lo sorprèn lo bes de l'alba;
al bes de l'alba i al seu
don Jaume se desvetllava;
-He somiat que era gran
i d'un bell país monarca,
d'un bell país com aqueix
entre la mar i la muntanya.
Com eix pi meravellós,
mon regne posà tres branques,
foren tres regnes en un,
ma corona els coronava.

 

Publicitat

[…]
 

“Lo pi de les tres branques” de Jacint Verdaguer ja és història. Anit algú va profanar el repòs etern d’un símbol romàntic de la Reinaxença que fa 101 anys que va morir i que des del poema de Verdaguer va esdevenir una representació de la unitat dels Països Catalans. El 1987 la Generalitat el va declarar “arbre monumental de Catalunya”. En homenatge a la tradició, cada tercer diumenge de juliol hi ha un aplec catalanista i independentista que va ser prohibit en temps de dictadura. Aquest aplec avui congrega centenars d’independetistes atrets per la llegenda que de vegades ha acabat com la congregació al Fossar de les Moreres de cada 11 de setembre. Amb la mutilació de la tercera branca, Catalunya passa la pàgina més folklòrica de la seva Història per iniciar-ne una de nova traçant amb un llapis d’or la “V” de Victòria, la del pi de les dues branques restants.
 

Mentrestant, la campanya per les europees està donant poc de si. El PSC critica que allò que dicta Merkel, Rajoy ho acata; que si Mas fos alemany votaria Merkel. Ignoren dir que si Rubalcaba fos alemany, el PSOE s’aliaria amb la Merkel, tal i com ha fet l’SPD amb la CDU de la cancellera. Així, la notícia de veritat torna a ser altre cop “l’agressió” a Pere Navarro. Sembla que ja s’ha detingut l’agressora i Navarro s’ha reunit en secret amb els Mossos. L’intent de treure profit d’una situació ridícula ha anat tant enllà que al cap de files socialista li serà difícil sortir-se’n sense malmetre la seva imatge.
 

Iniciativa segueix pressionant per diversos fronts. Urtasun es mostra molt més sòlid que Javi López com a jove polític emergent, i les propostes tenen més contingut. Avui han parlat de la lluita contra les preferents i han criticat l’actitud contrària de Durao Barroso vers Catalunya, per exemple. És un bon moment per reconnectar amb l’esquerra alternativa aprofitant l’absència de la CUP. Malgrat la fotografia de la CUP amb Bildu i el BNG, els de David Fernández no tindran el protagonisme que haurien assolit si a més de donar-los suport, hi haguessin concorregut en les mateixes llistes. Coses de l’assemblea, però.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut