Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Més Espanya, menys TV3

|

- Publicitat -

El govern espanyol ha proferit aquest dilluns un nou atac contra el model de televisió pública catalana i en català, TV3. L’anunci d’eliminar el segon múltiplex que posseeix la CCMA i des d’on emet TV3HD, dues emissores de ràdio a la vegada que es reserva un parell d’espais per a la reciprocitat amb l’extinta Canal 9 i IB3, és una mala notícia per a la nostra llengua, i un pas més per a la desnacionalització programada del Principat. Haver de prescindir ara de l’únic canal d’alta definició en català que existeix, és també una pèrdua de competitivitat… i de llocs de treball. Això comportarà també una reducció encara més gran de la presència de la nostra llengua en l’espai audiovisual, i a més s’eliminarà la possibilitat de rebre la televisió balear i valenciana. Aquest és el veritable interès d’Espanya per la diversitat cultural i lingüística de l’Estat. Una excel·lent oportunitat per veure si els defensors del bilingüisme surten ara en defensa de TV3.

Publicitat

Malgrat estar tocat, l’Estat espanyol no ens posarà les coses fàcils, i l’única solució és persistir en aquesta cursa de fons. L’objectiu per ells és ben clar: que els catalans volen construir estructures d’Estat? Doncs a carregar-se-les, perquè el futur Estat Català comenci des de la misèria. Fent això creuen que el Dia D+1 demanarem el reingrés a Espanya. No ens queda altra cosa que seguir remant endavant. Espanya estreta cada vegada més el cèrcol. N’estem fins al capdamunt d’haver de justificar-nos dia si dia també per acabar donant-ho tot a canvi de quatre engrunes.
 

Espanya podria estar preparant l’estratègia de generar un conflicte i mesos després vestir-se de bombers. És el que esperen els defensors de la tercera via quan demanen “blindar competències bàsiques”. Així, quan Espanya ens haurà manllevat l’escolta catalana, TV3, un munt d’impostos i competències, el dia abans del referèndum ens faran “la gran oferta” i ens diran que ens donen allò que ens havien pres a canvi del referèndum; i encara els haurem de besar la mà. Ja ens podem imaginar qui hi caurà de quatre peus. No compten però, amb la quantitat d’independentistes més que s’hauran generat pel camí.
 

La mala notícia ha arribat per sorpresa quan avui ens despertàvem amb la majoria de les portades dels diaris catalans parlant de l’embat entre CiU i ERC, com si s’haguessin inspirat en l’article de dissabte del Dietari 2014. Com a mínim l’assumpte és de més digna discussió a les tertúlies de televisió i ràdio del país, que el de la presència ahir de Pasqual Maragall al míting d’ERC-NECat; un assumpte que ahir va generar una agra polèmica a les xarxes socials on diversos tertulians de major o menor volada van acusar ERC, Ernest Maragall i Diana Garrigosa d’utilitzar políticament la figura de l’ex-president de la Generalitat, que actualment pateix, com saben, Alzheimer. Les argumentacions foren tan insultants que van arribar a confluir amb els propis insults de la caverna mediàtica contra l’ex-president de la Generalitat.
 

El clàssic hipercriticisme català de sofà de vegades ens porta a situacions vergonyoses com la que s’ha produït aquest matí. La pròpia esposa de Pasqual Maragall, Diana Garrigosa, s’ha vist obligada a donar comptes d’una decisió personal que ningú tenia el dret a jutjar. Potser si algun dia deixem de mirar-nos tant el melic a Twitter, entendrem que avui en dia la gent que pateix malalties mentals ja no son com aquells leprosos o empestats que s’havien d’aïllar a casa a pany i forrellat. I de pas, farem alguna cosa de profit pel país. Vergonya aliena.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut