Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El significat del creixent vot per correu

|

- Publicitat -

L'augment de la participació dóna la victòria a les esquerres i una alta abstenció afavoreix les dretes tant a Catalunya com a Espanya. Com a mínim, això és el que sempre han dit els politòlegs. Amb el terratrèmol polític dels últims anys a Catalunya, però, això ha canviat. Les últimes eleccions catalanes van registrar, de lluny, la participació més alta des de la Transició, i el resultat no va ser el triomf de l'esquerra. De fet, PSC, ERC i ICV es van quedar molt lluny de sumar a diferència dels anys del Tripartit. El que van portar els comicis de 2012 és un augment exponencial de diputats a favor d'un referèndum d'autodeterminació. I sobretot, van demostrar que el procés existeix perquè el poble així ho vol, no és només una dèria d'Artur Mas. La participació a les eleccions europees és una incògnita, però l'augment del vot per correu fa pensar que serà més alta que en altres ocasions.

Les persones que han demanat enviar el sufragi per carta han incrementat en un 45% respecte fa cinc anys, cosa que podria respondre a la famosa 'fuga de cervells' dels últims anys; tot i això, a Espanya, amb una nova emigració equiparable, la dada en lloc de pujar, baixa un 5%. Les dades deixen clar l'interès singular de Catalunya respecte a la política i les ganes de votar. És més difícil dir si aquest probable augment de la participació també respon a un creixement del sobiranisme, però tenint en compte que l'alta participació a les catalanes de 2012 va comportar per primera vegada 87 diputats sobiranistes, els resultats podrien ser ara els mateixos. A més, als comicis de fa dos anys CiU i ERC van obtenir el 44% dels vots, mentre que van ser un 56% dels votants residents a l'estranger els qui van donar suport a Mas i Junqueras. Els votants des de l'estranger donen més suport als sobiranistes, així que si el nombre de paperetes per carta creix, és raonable dir que l'unionisme baixarà. 

Publicitat

Tot plegat és una hipòtesi, però si el 25M hi ha un repunt en el vot català i una davallada en l'espanyol, els nous representants europeus al Parlament i la Comissió no ho podran passar per alt. I més, si la diferència entre sobiranistes i unionistes és abismal. Això voldrà dir també que els catalans independentistes ho volen ser dins de la Unió Europea; si no, no es molestarien a votar.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut