Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Catalunya, pendent de la UE, Bèlgica i Ucraïna

|

- Publicitat -

Molta gent està cridada a reflexionar aquest dissabte arreu d'Europa, però no només a causa de les eleccions europees. Prop de 400 milions de votants han de decidir les 750 persones que els representaran a Brussel.les els propers cinc anys. A banda, però, a Brussel·les i a la resta de Bèlgica es jugarà una altra batalla: les eleccions federals. Les de fa quatre anys van suposar un any i mig de negociacions per formar govern per trobar la fórmula d'evitar donar el poder a la primera força, els independentistes flamencs (NV-A) de Bart de Wever, que van guanyar per 4 punts percentuals. Ara les enquestes apunten a una diferència de fins a 10 punts respecte el segon partit. A Ucraïna també hauran de reflexionar aquest dissabte, ja que les eleccions de diumenge decidiran quin govern haurà de gestionar les regions separatistes.

Totes les cites tenen un interès especial per Catalunya i pel procés sobiranista. A Europa, serà molt important saber el nombre de diputats que donen suport al dret a l'autodeterminació. És difícil de calcular, però com a mínim s'han de suposar que la majoria o la totalitat de membres dels verds, l'Aliança Lliure Europea, l'Esquerra Unida Europea i els liberals donarien suport a les reivindicacions catalanes. A més, serà clau saber si el President de la Comissió serà Juncker (Grup Popular) o bé Schulz (Grup Socialista), que sembla més receptiu. D'altra banda, el resultat per l'NV-A serà històric a Bèlgica, i només està per veure si podrà formar govern -la complicació pels de Bart de Wever és que a Bèlgica l'executiu ha d'estar format per partits tant flamencs com valons. Encara que l'NV-A té la independència a l'ideari, durant la campanya ha fet èmfasi en la possibilitat de transformar l'estat en una confederació. I per últim, Catalunya també ha d'estar pendent d'Ucraïna, ja que un desenllaç nefast del conflicte a Kíev farà ser escèptics a molts europeus respecte altres processos de secessió.

Publicitat

Centenars de milions de persones votaran aquest diumenge, però els qui no ho faran seran molts catalans residents a l'estranger, tal com ha denunciat la Federació Internacional d'Entitats Catalanes. Només un 5,8% d'electors a l'estranger exerciran el seu vot, o bé per desinterès, o bé per la complicació de seguir la ridícula burocràcia necessària per votar, o sobretot per la impossibilitat de fer-ho degut a incompetència de l'Administració. I és que vivint a l'estranger no és gens estrany sentir problemes en els tràmits electorals. Així doncs, molts s'han quedat fora dels comicis, i es manté un gran interrogant sobre com s'articularà el 9 de novembre el vot des de l'estranger. L'únic segur, de moment, és que des d'aquesta setmana la Generalitat ja disposa d'urnes i paperetes per exercir el dret a l'autodeterminació.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014

Publicitat

Opinió

Minut a Minut